3 generaties via Veulenveiling Borculo

Dit jaar is het 42ste veilingjaar van Veulenveiling Borculo. De veiling, die ooit een primeur had in Nederland, heeft daarmee een jarenlange traditie in veilingland. Dat zorgt er ook voor dat klanten en fokkers al een tijd verbonden zijn aan de veiling. Waar Borculo het platform biedt voor een goede verkoop, zorgen de fokkers voor veulens met een uitstekend model, goede beweging en een sportrijke pedigree.

Turona
In de collectie van ’21 zitten een paar opvallende namen. Wie op ‘Turona’ zoekt in de collectie komt maar liefst drie veulens tegen. In 2012 bood fokker Marinus Wijlaars het merrieveulen Hurona ,een dochter van Turona en Dorado, aan op de veiling.  Piet Buwalda zag zijn kans schoon en kocht het merrieveulen. Marino: ‘’Je gaat naar de veiling om te verkopen, maar ik kan niet ontkennen dat ik een beetje spijt had toen ik haar verkocht. Het was een heel speciaal veulen waar ik hoge verwachtingen van had.’’

Indrukwekkende rij predicaten
Die verwachtingen maakte Hurona helemaal waar. Als driejarige kreeg ze een lijst met 8’en op de stamboekkeuring waarmee ze uiteindelijk voorlopig keur werd. Op de IBOP viel ze weer op en behaalde ze weer een 8 als rapportcijfer. Haar houding balans, rijdbaarheid en bewerkbaarheid werden beloond met een 8,5. Maar ook in de sport laat de merrie zien dat ze erbij hoort: inmiddels is ze Z2 geklasseerd. Daarmee is ze Elite, Sport en ook heeft Hurona het PROK-predicaat.

Kampioen
Dit jaar heeft Hurona een veulen van For Romance aan de voet. Rossini is te koop bij Veulenveiling Borculo. Moeder van Hurona is niet alleen via haar dochter vertegenwoordigd. Zelf heeft de preferente én prestatie-merrie een dochter van Las Vegas in de veiling: Rose of Turona. Dit merrieveulen werd al kampioen van Brabant en dit is slechts een voorbode van haar talenten.

De cirkel is rond
Het veulen Ruby Tuesday maakt de ‘Turona-cirkel’ rond. Hij is een hengsveulen uit een dochter van Hurona. Piet Buwalda fokte met Moulin Rouge en Ferdinand een opvallend hengstveulen die niet onderdoet voor de talenten van zijn familie. Moeder Moulin Rouge is net als grootmoeder Hurona een elitemerrie.

De dressuurveulens worden op 23 augustus online geveild.