51 Grand Prix-springpaarden nauw verwant aan geselecteerde veulens

Niet eerder bevond er zich zoveel sport tot op het hoogste niveau in de springveulencollectie van de Nationale Eliteveiling Borculo. Het gegeven dat ‘Borculo’ traditioneel de hoogste standaard nastreeft en deze ambitie jaar in jaar uit weet waar te maken, maakt deze constatering extra bijzonder. De verwachtingen mogen terecht hooggespannen zijn als de huidige collectie van 63 sterk gemodelleerde en opvallend galopperende springveulens op woensdag 29 augustus onder de hamer komt in PSC Lichtenvoorde te Vragender.

 

Natuurlijk zijn bewezen fok- en Grand Prix hengsten goed vertegenwoordigd bij de vaders van de veulens. Namen als Cornet Obolensky (4x), Diamant de Semilly (4x), Harley VDL (3x), Verdi TN (3x), Casall (2x), Thunder van de Zuuthoeve (2x), Cicero van Paemel Z (2x) en Balou du Rouet komen voorbij. Deze grootheden vormen een mix met hedendaagse prestatiehengsten op het hoogste niveau en aankomend toptalent, waaronder Comme Il Faut (4x), Quabri de l’Isle (2x), Vagabond de la Pomme (2x), I’m Special de Muze (2x), Hector van de Abdijhoeve, Epleaser van ’t Heike, Cornado I, Chapeau TN en Casago.

 

Grand Prix-genen in moederlijnen

Al deze hengsten doen een flinke duit in het zakje als we kijken naar het aandeel Grand Prix-genen in de collectie. Toch is het vooral de onderste helft van de pedigrees die daadwerkelijk het verschil maakt in dit verhaal. Het aantal op 1.60m-geklasseerde paarden dat uit de rechtstreekse moederlijnen komt, is werkelijk gigantisch te noemen. De kracht van deze collectie is dat bijzonder veel bewezen Grand Prix-genen direct in de eerste twee generaties aanwezig zijn. Alleen al de moeders en grootmoeders van de geselecteerde veulens hebben zelf 51 paarden gegeven die op 1.60m-niveau geklasseerd staan en zijn daarnaast grootmoeder van vijftien andere, op dit niveau geklasseerde paarden. Hierbij ook de kanttekening dat veel moeders van de veulens nog jonge nakomelingen hebben die in de sport al opvallend aan de weg timmeren, maar hun uiteindelijke topniveau nog lang niet hebben bereikt. Bijzonder mooi is daarnaast het aantal van 20 moeders en grootmoeders die zelf internationaal in de sport liepen, waarvan verschillende op het hoogste niveau.

 

Actuele winnaars

Van diverse paarden uit de directe moederlijnen, en daarmee nauw verwant aan de geselecteerde veulens, weten we dus al wat ze in huis hebben. Dat levert een prachtig rijtje op van jonge toppers en actuele winnaars op Grand Prix-niveau, zoals Explosion W (Ben Maher), Extra (Olivier Philippaerts), Elien (Katharina Offel), Chaplin (Martin Fuchs), Chic Hin D Hyrencourt, Q.Breitling LS (beide Beezie Madden) en Zinius (Harrie Smolders). Vermeldenswaardig zijn hier ook de diverse tophengsten, zoals Toulon, Arezzo VDL, Mylord Carthago en Echo van ’t Spieveld, die uit de directe moederlijnen komen.

Al met al is van toeval geen sprake in deze springveulencollectie. Niet voor niks zijn beroemde stammoeders goed vertegenwoordigd in de pedigrees. Namen als Elottie W, Larnike, Larthago, Ragna II, Cold As Ice Z, Fragance de Chalus, Qerly Chin de Muze, Usha van ’t Roosakker, Tequila van Spieveld en Femke P doen het water bij kenners in de mond lopen en vragen om een nadere kennismaking met deze bijzondere collectie.

 

Klik hier voor de complete collectie springveulens van Veulenveiling Borculo.

 

Foto: Native Dancer (Calvaro Z x Ginus), moeder First Buresco loopt al op 1.40m-niveau, grootmoeder U Bresco Z is op 1.60m-niveau geklasseerd.