5 zaken die je moet weten over het verzekeren van veulens

Al jarenlang hebben EFO Paardenverzekering en Veulenveiling Borculo een samenwerking als het gaat om het verzekeren van de veilingveulens. In de afgelopen 17 jaar werden maar liefst 85% van de geveilde veulens verzekerd bij EFO Paardenverzekering. Alle geselecteerde veulens kunnen door de fokkers verzekerd worden bij EFO Paardenverzekering. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk? Hoe gaat de verzekering van een veilingveulen in zijn werk?

Is het vervoer van mijn veulen naar de foto- en videodagen verzekerd?
Ja zeker! Op het moment dat de eigenaar het veilingcontract verstuurt, aangeeft te willen verzekeren en akkoord is gegaan met de verzekeringsvoorwaarden en verzekeringskaart, is het veulen direct verzekerd tegen dood en acute noodzakelijk levensbeëindiging. Dat houdt in dat het veulen ook tijdens transport verzekerd is, bijvoorbeeld naar de foto-videodagen. Maar ook tijdens het vervoer naar de hengstenhouder als de merrie opnieuw geïnsemineerd moet worden.

Is het mogelijk om het veulen voor een hogere verkoopwaarde te verzekeren?
De veilingveulens worden standaard voor €5.000 verzekerd via de gesponsorde premie die we aanbieden in samenwerking met Borculo. Maar we kunnen ons natuurlijk goed voorstellen dat €5.000 voor sommige fokkers te weinig is en daarom is het mogelijk om bij te verzekeren. Als fokker neem je dan contact op met een inspecteur van EFO Paardenverzekering om dit af te sluiten. Ook is het mogelijk om na afslag van het veulen te verzekeren voor de verkoopwaarde. Verkoop je een veulen in de veiling voor €11.000, dan kun je voor het restbedrag na €6.000 bijverzekeren. Dat kan voor twee weken, 2 maanden of tot aflevering. Het is net wat de fokker wil. We zien dat veel fokkers na verkoop bijverzekeren want het duurt in veel gevallen nog wel een paar weken tot maanden voordat het veulen afgeleverd wordt.

Kan ik mijn eigen dierenarts inschakelen mocht er iets gebeuren?
Het is altijd vervelend als er iets gebeurt, maar als fokker weet je dat het kan gebeuren. Stel je voor dat een veulen koliek krijgt, dan moet de dierenarts het veulen direct behandelen. Hopelijk slaat de behandeling aan, maar in het ergste geval wordt het veulen zo slecht dat de dierenarts moet beslissen tussen leven en dood. Elke dierenarts heeft hier dan natuurlijk beslissingsbevoegdheid om na een incident het veulen uit zijn lijden te verlossen en dat is ook voldoende voor het naderhand afwikkelen van de verzekering. Wel hebben we een verklaring van de dierenarts nodig, maar ook dat mag de eigen dierenarts zijn.

Ik heb mijn veulen verkocht via de veiling, maar deze gaat over twee maanden naar zijn nieuwe eigenaar. Mocht er in tussentijd iets gebeuren, ben ik dan verzekerd?
Bij het verzekeringspakket van EFO Paardenverzekering en Veulenveiling Borculo ben je verzekerd tot en met de dag van aflevering. Dus de dag van aflevering is meeverzekerd. Dat is fijn, want met het afspenen en transport kunnen er zich natuurlijk incidenten voordoen.

Zijn bovenstaande risico’s alles wat je kunt verzekeren?
Voor de veulenveiling bieden we een verzekering aan bij dood en acute noodzakelijk levensbeëindiging.  Maar uiteraard is er veel meer mogelijk en kun je het veulen en de merrie verzekeren tegen onbruikbaarheid of verzeker je juist de ziektekosten. Er is wat dat betreft veel mogelijk bij EFO Paardenverzekering. Kijk voor alle mogelijkheden op www.efo.nl.