Annelies van den Broek: “D.Obertje is echt een ‘once-in-a-lifetime’ paard”

Ze is de halfzus van de goedgekeurde KWPN-hengst Tango en het Grand Prix-paard Bonzanjo. Toch heeft ze zelf ook haar stempel weten te drukken. San Remo-dochter D.Obertje werd Nationaal kampioen bij de driejarige merries op de Nationale Merriekeuring! Dit jaar kreeg de merrie een gezonde tweeling van Totilas en heeft de teller daarmee op acht nakomelingen staan.

Als veulen werd D.Obertje (San Remo uit O.Bertje keur pref prest van Contango) geveild op veulenveiling Borculo. Geregistreerde Annelies van den Broek heeft de merrie daar dan ook aangekocht. “Een jaar daarvoor had ik een veulen via deze veiling aangekocht. Dit was Cendy (v.Jazz) uit de Andy-lijn van Huub van Helvoirt. Helaas kreeg dit veulen in de winter een ongeluk en heeft zij dat niet overleefd. Ik dacht: volgend jaar ga ik eerst bij meneer van Helvoirt kijken en wie weet kan ik daar dan een veulen kopen.” Toen Annelies ging kijken was zij op slag verliefd op de San Remo-dochter D.Obertje. “Huub vertelde mij dat ik net een dag te laat was, omdat ze geselecteerd was voor de veulenveiling in Borculo. Ik had het geluk dat ze zich niet zo goed liet zien als ze kan tijdens de veiling en dat ze daarnaast ook aan het begin van de veiling al werd geveild. Ik wist natuurlijk dat ze geweldig kon lopen, dus zo heb ik haar toch aan kunnen kopen.”

Jury op alle fronten overtuigd
De door Huub van Helvoirt uit Rosmalen gefokte D.Obertje was op de stamboekkeuring in Roosendaal als driejarige merrie een duidelijke uitschieter bij haar leeftijdsgenoten. Ze deed fantastische zaken door 85 punten voor haar exterieur en 90 voor het bewegen te verdienen. Inspecteur Toine Hoefs was heel enthousiast over de merrie. “Het is een geweldig mooi paard met lengte en veel ras. Ze is opwaarts gebouwd en heeft een rijke voorhand. Bovendien liet ze exclusieve gangen zien, voor alle drie de basisgangen kreeg ze van ons 90 punten.” Op de Centrale Keuring liet zij opnieuw de concurrentie achter zich. Niet alleen van haar eigen jaargang, want zij mocht zich ook dagkampioen noemen. Met deze prestatie had zij haar ticket voor de Nationale Merriekeuring binnen. Daar wist zij de jury op alle fronten te overtuigen. Het zoveelste succesvolle fokproduct van Huub van Helvoirt deed spontane applaussalvo’s opklinken van de tribune en werd uitgeroepen tot Nationaal kampioen van de driejarige dressuurmerries. Jurylid Ine van Deurzen noemde de merrie een terechte kampioen. Ook voor Annelies was dit een magisch moment. “Dat ze Nationaal kampioen wordt is natuurlijk bijna het mooiste wat je als fokker mee kunt maken. Het was – en is – ook een heel imponerend paard. Ze is een hele grootramige merrie met veel front. Iedereen kijkt om als ze aan komt lopen. Het is gewoon geweldig als het zo lukt en gaat zoals je hoopt.”

Inmiddels acht nakomelingen
Annelies geeft aan dat Jeroen witte de merrie destijds heeft klaargemaakt voor de keuringen en Emmelie Scholtens zou haar daarna onder het zadel gaan rijden. “Na de keuring kreeg de merrie alleen een blessure en die ging maar niet over. Ik heb D.Obertje toen naar huis gehaald en ze is de fokkerij gaan bedienen. Ik denk nog steeds dat het ook een fantastisch rijpaard had kunnen zijn.” In 2013 kreeg D.Obertje met Indy Obertje (v.Apache) haar eerste nakomeling. Inmiddels heeft de merrie al acht nakomeling geregistreerd staan bij het KWPN. “De hengst Inclusive (v.Everdale) heb ik ook een keer gebruikt. Deze hengst komt uit andere merrielijn die ik heb en de moeder van Inclusive heb ik zelf gefokt, dat maakte het extra leuk.” Annelies omschrijft D.Obertje als een hele complete merrie, waardoor een hengstenkeuze niet heel lastig is. “Je kan haar met heel veel hengsten laten dekken die goed bij haar passen. En ik wil ook zeker door blijven fokken met haar. De Franklin-dochter Madrugada D.Obertje heb ik zelf nog. Vorige week zijn we met haar naar de keuring geweest waar zij 75 punten voor haar exterieur kreeg en 80 punten voor beweging, met een 8,5 voor de draf en galop. Ik kon zien dat de kooi haar wat imponeerde, waardoor ze niet alles liet zien. De merrie is drachtig van So Perfect en dit jaar willen we haar ook nog voorstellen op de IBOP. Daarnaast heb ik Jazz-nakomeling Lucky Luke nog. Die is inmiddels vier jaar oud. Het vooruitzicht van dit paard is dat we hem gaan uitbrengen in de sport.”

Totilas-tweeling
Begin dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat D.Obertje een gezonde tweeling van Totilas ter wereld had gebracht. “Op het moment dat ze begon te veulenen en ik vier pootjes zag, raakte ik compleet in paniek. Ik had de dierenarts en mijn neef gebeld of ze wilden komen. De kleinste was eraf en mijn neef zei: er zit nog een veulen. Op dat moment besefte ik dat het een tweeling was.” Twee dagen geleden is de tweeling vier maanden oud geworden en beide veulens zijn helemaal gezond. “Het is een klein wondertje. De merrie kon de eerste 15 uur niet staan, maar dronk zelf wel goed. Ik ben de merrie daarom om het half uur gaan melken. Het merrieveulen was de kleinste, maar dan ook echt klein. Nu is ze nog wel wat kleiner dan de hengst, maar ze groeit goed op het moment.” Het hengstveulen van Totilas heeft Annelies verkocht. “Hij is verkocht aan Lauren Neville, zij rijdt nu Young Riders. Met zicht op de toekomst heeft zij de Totilas-zoon aangekocht.” D.Obertje is dit jaar gedekt met For Romance. In de nakomelingen ziet Annelies wel degelijk bepaalde eigenschappen voor de moeder terug. “Ze stralen allemaal een bepaalde aanwezigheid uit. De moeder had zelf natuurlijk drie onwijs goede gangen en ze heeft een ontzettend goed karakter. Ook nu met de tweeling. Voor mij is het echt een ‘once-in-a-lifetime’ paard.”

 

Bron: KWPN