Beroemde moederlijnen, met nafok van Endy voorop in dressuurveulencollectie Borculo

Het dressuurtalent is alom aanwezig in de nieuwe veulencollectie van de Nationale Eliteveiling Borculo. De in totaal 70 dressuurveulens blinken uit in beweging en model en zullen op donderdag 30 augustus in PSC Lichtenvoorde te Vragender onder de hamer komen. De genetische achtergrond van deze eyecatchers vormt de basis van dit alles. De veulens staan daarmee symbool voor de kracht van de Nederlandse dressuurfokkerij, die zo nauw verweven is met Veulenveiling Borculo.

 

Vanzelfsprekend draagt deze veulencollectie het signatuur van de beste hedendaagse vaderdieren. We zien aansprekende namen voorbijkomen als Vitalis (4x), For Romance (4x), Totilas (3x), Glock’s Toto Jr. (3x), Expression (3x), Franklin (3x), Dream Boy (2x), Zonik (2x), Rubin Royal (2x), Revolution (2x), Jerveaux (2x), Just Wimphof (2x), De Niro, Desperados, Governor en Iconic B.

 

Vier veulens uit nafok Endy

Veel van deze bewezen fokhengsten en nog jonge talenten zijn gecombineerd met de beste Nederlandse moederlijnen. Eén lijn wordt zelfs door vier geselecteerde veulens vertegenwoordigd. Het betreft hier nafok van de legendarische Ulft-dochter Endy, oftewel de crème de la crème van de Nederlandse dressuurfokkerij. In het verleden maakten haar (klein)kinderen al bijzonder goede sier op Veulenveiling Borculo, met onder meer de hengsten Zuidenwind en Blue Hors Edelman. Anno 2018 is deze eer aan Norah Endy P, Noblesse P, Nordic ES en Noche P, maar gaat de invloed van hun moederlijn op de collectie zelfs nog verder.

 

De genoemde Norah Endy P (v. Blue Hors St. Schufro) is een dochter van Borendy (v. Painted Black). De kleindochter van Endy gaf al de gekeurde Fürst Jazz. Hij valt op onder Diederik van Silfhout en tekent ook voor het vaderschap van het geselecteerde veulen Next Jazz (mv. Houston).

Dan Noblesse P (v. Vitalis). Zij is een dochter van Capri P (v. Florencio), eveneens kleindochter van Endy én hengstenmoeder. Capri, die zelf 88,5 punten scoorde in de EPTM, gaf immers al de KWPN-hengst Grenoble. Een ander genetisch pareltje is Nordic ES, eveneens van Vitalis. Dit hengstveulen is een nakomeling van de bijzondere Tiamo, een kleindochter van Endy. De pas vierjarige Tiamo is een rechtstreekse dochter van Ferro en een halfzus van de bekende hengst Charmeur.

Tot slot Noche P, bij wie we Endy in de vierde generatie van zowel de vader- als moederlijn zien. Moeder Gwendy P (v. United) is immers een dochter van de genoemde Borendy en vader High Five U.S. een zoon van Charmeur.

 

Andere beroemde stammoeders

Bij High Five U.S. komt eveneens bijzonder veel samen. Hij is zelf als veulen in Borculo geveild en heeft met No Mercy (mv. Wynton) nog een nakomeling in de huidige collectie. De moederlijn van High Five U.S. zien we vervolgens nog terug bij het geselecteerde hengstveulen Ni Vini Vici (v. Vivaldi). Het betreft hier de lijn van de bekende Murona. Zij maakt met Endy deel uit van het indrukwekkende rijtje stammoeders, die op 30 augustus in Vragender vertegenwoordigd zullen zijn. Namen als Charites, Corieta, Lola-G, Butopia en Warmante passeren hierbij de revue en nodigen uit tot een nadere kennismaking met deze bijzondere collectie dressuurveulens.

 

Klik hier voor de complete collectie dressuurveulens van Veulenveiling Borculo.

 

Foto: Cat. no. 62) Noblesse P (Vitalis x Florencio).