Bijzondere feiten en weetjes op basis van de in 2018 geveilde dressuurveulens

Tijdens onze Eliteveulenveiling in augustus werden 128 veulens verkocht met een gemiddelde van €11.500. De helft, om precies te zijn 65 veulens, was in de dressuurrichting gefokt. Dit aantal veulens maakt het mogelijk om verschillende zaken uit te lichten. Eerder deden we dit al voor de springveulens en dit keer dus voor de dressuurveulens.

 

Bij de dressuurveulenveiling was er sprake van een duidelijke veilingtopper. De geweldig bergopwaarts bewegende Vesuvius van ’t Zuyderbosch (v. Valverde) bracht maar liefst €81.000,- op. Naast hem werden nog diverse andere veulens voor topbedragen verkocht, waaronder nakomelingen van Desperados (€56.000,-), For Romance (€36.000,-), Franklin (€29.000,-) en De Niro (€27.000,-).

 

 

Vaders en vaderlijnen

Als we allereerst het vizier op de vaderlijnen richten, zien we dat van een aantal (stam)vaders de nafok goed vertegenwoordigd was binnen de collectie. De Duitse D-lijn viel bijzonder goed in de smaak. De veulens van De Niro, Desperados, Don Deluxe en Diamond Hit brachten gemiddeld ruim €25.000 in het laatje. Hierboven genoemde toppers drukken hier natuurlijk hun stempel, maar als we de veulens van Impression (v. Don Schufro) en Just Wimphof (v. De Niro) meetellen, komen we nog altijd op een fabuleus bedrag van €21.250,- uit.

De grootste nafok kwam dit keer van Vivaldi. Zelf had hij twee nakomelingen in de veiling en met alle veulens van zijn (klein)zonen Dream Boy, Expression, Eye Catcher, Ferdinand, In Style, Valverde en Vitalis erbij komen we uit op liefst zestien stuks. Gemiddeld genomen liep de teller voor de Vivaldi-nafok op naar €12.600,-.

Gewild bleek ook het bloed uit de Duitse F-lijn van Florestan I en zijn nazaten. De acht veulens van Fürst Jazz, For Emotion, For Romance, Fürst Romancier en Fürstenball realiseerden een gemiddelde van €11.400,-.

Opvallend genoeg bleef het bloed van Totilas dit jaar achter bij de verwachtingen. Samen met zijn zonen Glock’s Toto Jr. en Governor had hij zes veulens in de collectie die uitkwamen op €8.000,- gemiddeld. Aangetekend mag worden dat een van de meest interessante Totilas-zonen helaas verstek had moeten laten gaan.

Een handvol hengsten was met zijn directe nafok goed vertegenwoordigd. Van de hengsten met drie of meer nakomelingen in de veiling eindigde Franklin (3 veulens) op het hoogste gemiddelde van €18.000,-. Achter hem kwamen For Romance (4) met €16.100,- en Toto Jr. (3) met €8.800,-.

 

Nashville LMD (Desperados x Westpoint), verkocht voor €56.000,-.

 

 

Leeftijd vaderdieren

Interessant is het ook om te kijken naar de leeftijd van de vaderdieren. We hebben vier leeftijdscategorieën eruit gelicht:
1. Veulens van de oudere hengsten (16 jaar en ouder)

2. Veulens van in de sport actieve hengsten die in 2018 op Grand Prix-niveau hebben gelopen.

3. Veulens van wat jongere hengsten (7 t/m 9 jaar), uitgezonderd Expression (zie cat. 2).

4. Veulens van de jongste hengsten (4 t/m 6 jaar).

Onder categorie 1 vallen acht veulens van de hengsten De Niro, Rousseau, Rubin Royal (2), Totilas (2) en Vivaldi (2). Zij brachten gemiddeld €10.200,- op.

Onder categorie 2 vallen de geveilde nakomelingen van Apache, Desperados, Dream Boy (2), Expression (3) en Zonik (2). Deze negen veulens kwamen gemiddeld op €13.100,- uit.

Categorie 3 beslaat een beduidend groter aantal met twintig veulens. Het betreft de nakomelingen van Blue Hors St. Schufro, Don Deluxe, Ferdeaux, Ferdinand, Eye Catcher, For Romance (4), Franklin (3), Ghandi, Toto Jr. (3), Governor, Gotcha Utopia en Quantensprung (2). Hun gemiddelde bedroeg het mooie bedrag van €12.000,-.

Tot slot de nafok van de jongste hengsten, met 21 veulens de grootste groep. De nakomelingen van Daily Diamond, For Emotion, Fürst Jazz, High Five U.S. (2), Iconic B, Impression, In Style (2), Incognito, Indian Rock, Jerveaux (2), Just Wimphof, Marc Cain, Revolution (2), Secret (2), Valverde en Zackery kwamen uit op €12.800,-.

 

Nina Fleur van de Paulinehoeve (For Romance x Jazz), afgeslagen op €36.000,-

 

 

Succesvolle moederlijnen

Als we vervolgens de aandacht richten op de moeders en moederlijnen, kunnen we er twee interessante zaken uitlichten:

-De veulens van wie de rechtstreekse (groot)moeder succesvol in de sport heeft gelopen (Z2 t/m Grand Prix-niveau).

-De tien veulens uit de moederlijnen met het grootste aantal succesvolle sportpaarden (Z2 t/m Grand Prix).

Bij liefst 21 veulens zien we een moeder en/of grootmoeder die zich in de sport heeft bewezen. Deze 21 halen een prachtig gemiddelde van €14.200,-, waarbij mag worden aangetekend dat de veilingtopper hier niet onder valt. Dit laatste geldt overigens ook voor de tien veulens uit de topmoederlijnen. Deze nafok van de bekende stammoeders Endy (4x), Cordola, Paerel, Corieta, Barina, Charites en Kilucienne kwam gemiddeld uit op liefst €13.800,-.

 

Next Deniro H (De Niro x Lancet, €27.000,-), moeder Randy-Star liep op Lichte Tour-niveau