Bijzondere feiten en weetjes op basis van de in 2018 geveilde springveulens

Afgelopen seizoen zijn er op onze Eliteveulenveiling in augustus en tijdens de JST Springveulenveiling in juni in totaal 133 spring- en dressuurveulens verkocht. Gemiddeld wisten zij €11.700,- in de boeken te brengen. Met een dergelijk aantal geveilde veulens kunnen er verschillende interessante zaken worden uitgelicht. We richten eerst het vizier op de 68 geveilde springveulens. In een volgend bericht komen de dressuurveulens aan bod.

 

Weliswaar is het aantal genoemde springveulens te klein voor statistisch onderbouwde conclusies, maar over het algemeen groot genoeg om bepaalde trends waar te nemen. Wat zien we zoal bij de springveulens? De duidelijke veilingtopper was natuurlijk Conner de la Vie Z. Deze zoon van Cumano bracht €40.000,- op, maar is verder in geen enkel van de hieronder uitgelichte gemiddelden meegenomen.

 

Cornet Obolensky en Quabri de l’Isle

Als we kijken naar de vaderdieren die door drie of meer nakomelingen in de hoofdveiling te Vragender en de JST Veiling te Tubbergen werden vertegenwoordigd, scoort Cornet Obolensky het hoogst. Zijn vier nakomelingen brachten gemiddeld €17.500,- op. Een mooie tweede is de jongere Quabri de l’Isle, met een gemiddelde van €15.000,- voor zijn drie veulens. Kijken we naar de vaderlijnen dan komt Cornet Obolensky samen met zijn zonen Comme Il Faut (5 veulens) en Cornado NRW (1 veulen) eveneens uit op het hoogste gemiddelde van €14.700,-. De tweede plek is voor Diamant de Semilly (5 veulens). Hij realiseert met zijn zonen Dominator Z en Emerald (beide 1 veulen) €11.700,- als gemiddelde prijs.

 

Narjolijn HRC (Cornet Obolensky x Zirocco Blue), geveild voor €19.000,-

 

Oudere versus jongere hengsten

Interessant is het verder om te kijken naar de leeftijd van de vaderdieren. We hebben drie leeftijdscategorieënop basis van de volgende indeling eruit gelicht:

1. Veulens van oudere hengsten die in de top 20 van de WBFSH-ranking staan.

2. Veulens van iets jongere hengsten die in 2018 op 1.60m Grand Prix-niveau hebben gelopen.

3. Veulens van jonge hengsten (9 jaar en jonger) die nog niet op (hoog) internationaal niveau lopen.

Onder categorie 1 vallen zestien veulens. Het betreft de nakomelingen van Chacco Blue, Diamant de Semilly (5), Cornet Obolensky (4), Casall Ask, Balou du Rouet, Berlin, Calvaro Z en Thunder van de Zuuthoeve (2). Zij brachten gemiddeld €14.500,- op.

Onder categorie 2 vallen de geveilde nakomelingen van Cornado NRW, Comme Il Faut (5), Emerald, Epleaser van ’t Heike, Hector van de Abdijhoeve, Quabri de l’Isle (3), Vagabond de la Pomme (2), Vannan en Verdi (3). Deze achttien veulens kwamen gemiddeld op €10.900,- uit.

Categorie 3 bestaat uit een beduidend kleiner aantal van vijf veulens. Wel brachten deze nakomelingen van Casago, Chapeau TN, Dominator Z, Grandorado TN en Nixon van ’t Meulenhof een mooi gemiddelde van €11.000,- op.

 

Nashville (Quabri de l’Isle x Koriander), geveild voor €20.000,-

 

Moederlijnen

Als we het vizier meer verplaatsten naar de merries en moederlijnen, kijken we eerst naar het gemiddelde van alle veulens wier moeder en/of grootmoeder op internationaal niveau hebben gelopen. Bij liefst zestien veulens zien we een (groot)moeder terug die hieraan voldoet en deze zestien leverden gemiddeld €12.000,- op.

Tot slot hebben we gekeken naar de tien veulens uit de moederlijnen met de meeste sportpaarden geklasseerd van 1.30m- t/m 1.60m-niveau in de eerste vier generaties. Deze veulens komen uit de lijnen van beroemde merries, zoals Linotte de Sohan/Femke P, Tequila van Spieveld, Usha van ’t Roosakker, Davinia, Narcotique de Muze II/Qerly Chin, Elottie W, Harmonie, Fragance de Chalus en Walve. De toegevoegde waarde van deze bewezen lijnen komt terug in het gemiddelde, dat €13.300,- bedraagt.

 

Baloulotte van de Eijkhof Z (Balou du Rouet x Elanville), gefokt uit Linotte de Sohan en geveild voor €24.000,-