Borculo Online Veulenveiling: collectie met toekomstmuziek

Met de presentatie van een opvallende veulencollectie vorige week is de eerste editie van de Borculo Online Veulenveiling uit de startblokken gekomen. De belangstelling voor deze tien exclusieve veulens is anderhalve week voor aanvang van de veiling al opvallend te noemen! Vanaf vrijdag 26 april kan er geboden worden, waarna op maandagavond 29 april vanaf 20.00 uur de biedingen zullen gaan sluiten. De verwachtingen zijn daar, vanwege de kwaliteit van deze collectie wat vroeger geboren veulens.

Bewezen sportgenen

Als we kijken naar de vier springveulens springt directde enorme invloed van bewezen sportgenen in het oog, vanuit de vaderlijn, maarmisschien nog wel prominenter vanuit de directe moederlijnen. Naast hun potentieelvoor de (top)sport, staat nog iets als een paal boven water bij deze veulens.Selecteur Floris van Leuken zegt erover: ‘De hengstveulens zijn duidelijk bovengemiddeldinteressant voor de hengstenopfok en voor iedere fokker met ambities vormen dezemerrieveulens een uitgelezen kans een sterke moederlijn op te zetten.’

Moederlijnen met sport doordrenkt

Als we de directe moederlijnen van de vier er uitlichten, komen we tot het volgende overzicht:

1. Oreuza VDL (v. Apardi), merrie

 • Moeder Koreuza S (v. Thunder van de Zuuthoeve)is een zus van 3 internationale paarden (1.55m, 1.50m en 1.40m), waaronder depopulaire KWPN-hengst Etoulon VDL (Jur Vrieling).
 • De moeders in de 3e en 4egeneratie gaven samen 7 internationale paarden (1.60m 2x, 1.50m 2x, 1.45m en1.40m 2x)

2. Osuussinaa (v. Colman), merrie

 • Moeder Abersinaa (v. Calido I) is moeder van de in2018 KWPN-gekeurde Kobalt VDL (v. Modesto).
 • Grootmoeder gaf oud-Nederlands kampioen EmmertonVDL (Jur Vrieling) en overgrootmoeder gaf Modesto (Jean Marc Nicolas), winnaarvan landenwedstrijden voor Frankrijk.

3. Oakley W (v. Halifax van het Kluizebos), hengst

 • Moeder Zilverstar W (v. Zirocco Blue VDL) is eenzus van vijf internationale paarden (1.60m, 1.50m 3x en 1.45m), waaronder deKWPN-gekeurde Royal Star (Cameron Hanley).
 • Grootmoeder is ook nog grootmoeder van Top Hero(1.60m), de BWP-gekeurde Tsar Hero (1.50m) en diverse andere internationalepaarden (1.45m 2x, 1.40m).

4. Kalle JS Z (v. Kassander van ’t Roosakker), hengst

 • Moeder Cella (v. Verdi TN) draagt het sportpredicaat en heeft als fokmerrie al op jonge leeftijd succesvolle nakomelingen gegeven.
 • Grootmoeder gaf drie internationale paarden, waaronder Ufo (1.60m, Francesco Turturiello). De moeder in de 4e generatie bracht onder meer de bekende hengst Pino (1.60m, Marielle Schröder).
Oakley W (Halifax van het Kluizebos x Zirocco Blue VDL)

Groot aandeel Grand Prix genen

Opvallend fijne bewegers vinden we vervolgens bij decollectie dressuurveulens. Ook hier weer veel potentieel voor de sport, medevanwege het grote aandeel Grand Prix-genen. Selecteur Linda van Doorn sluitzich verder aan bij de woorden van haar springcollega als ze zegt: ‘Dezehengstveulens zijn zeker de moeite waard voor de hengstenopfok. En beidemerrieveulens zullen voor iedere fokker van toegevoegde waarde kunnen zijn.’

Als we specifiek kijken naar de Grand Prix-invloed bijde zes veulens komen we tot het volgende overzicht:

5. Orbelluce da Silica (hengst)

 • Vader Escolar is een sterk fokkende hengst die eind 2018 een prachtig winnend Grand Prix-debuut kende met Hubertus Schmidt.
 • Moeder Dolasilla is een dochter van de Grand Prix-hengst Belissimo M. Uit haar rechtstreekse lijn komt het Grand Prix-paard Ravelo (v. Royal Diamond).
Orbelluce da Silica (Escolar x Belissimo M)

6. Onassis (v. For Romance II) (hengst)

 • Moeder Dawina W is een dochter van de nummer 1 dekhengst en Grand Prix-leverancier De Niro
 • Via die andere Hannoveraanse tophengsten Lauries Crusador xx en Weltmeyer komen we hier uit bij de merrie Lady, die juist haar stempel in de springsport drukte en een 1.60m- en 1.50m-paard gaf.

7. Odono Paulowna (v. Fürstenball) (hengst)

 • Grootmoeder Andorra is een zus van het Grand Prix-paard U II (Gunter Seidel).
 • Deze moederlijn voert rechtstreeks terug op de merrie Adone, moeder van tweevoudig Olympisch kampioen Rembrandt (Nicole Uphoff). We praten hier over een sterke tak van de wereldberoemde Dodona stam, met paarden als Bordeaux (Isabel Freese), Ahlerich (Reiner Klimke), Amon (Annemarie Sanders-Keijzer) en Rubinstein I.

8. Ollolai (merrie)

 • Grand Prix-potentie is hier bij vader Glock’s Toto Jr (Hans Peter Minderhoud) duidelijk aanwezig.
 • Vanuit de moederlijn zien we dergelijke potentie terugkomen bij de eveneens nog jonge Grand Galaxy Win (Charlotte Jorst). Deze populaire KWPN-hengst is een broer van Ollolai’s moeder Champ Win T.

9. On Cloud Nine (v. Jarville) (hengst, openingsfoto)

 • Moeder Great Murona is van de Grand Prix-hengstZiësto (Hans Peter Minderhoud) en grootmoeder van Olympiër Don Schufro (AndreasHelgstrand).
 • Overgrootmoeder is de bekende Murona. Zij gafvele opvallende sportpaarden waaronder de Grand Prix-geklasseerde Axel (AlexandreAyache).

10. Ooh La La de Flora (merrie)

 • Vader is de illustere Totilas, grootvader Negroen overgrootvader Donnerhall.
 • Moeder Beauté GEP is een zus Winnetou G.E.P.(Grand Prix, Ruth Hole), die als zoon van Gribaldi nauw verwant is aan Ooh LaLa de Flora.
Ooh La La de Flora (Totilas x Negro)

Registreren voor online veiling

De Borculo Online Veulenveiling is een nieuw veilingconcept onder de paraplu van Veulenveiling Borculo. Van vrijdag 26 tot en met maandag 29 april kan er via www.veulenveilingborculo.nl online geboden worden op de tien geselecteerde veulens. Geïnteresseerde kopers kunnen zich eenvoudig registreren op de website en vervolgens met hun account bieden op de veulens.