Conny Loonstra: ‘Ik kan altijd goed slagen bij Veulenveiling Borculo’

De beste veulens van Nederlandse bodem zijn te koop bij Veulenveiling Borculo. Dat weet inmiddels ook dressuuramazone Conny Loonstra. Hoewel het eigenlijk niet haar plan was, schafte ze in 2020 twee dressuurveulens aan via Veulenveiling Borculo. Dat smaakte naar meer, want inmiddels heeft ze er nog vier ‘Borculo-veulens’ bij.

Bij de naam Conny Loonstra gaat er bij veel paardenmensen waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Ze is de oprichter en het gezicht van Dressage Pro. Dat is een wereldwijd online platform waar dressuurruiters leren van toptrainers. Daarnaast is Conny medeoprichter van TRT Method, het online trainingsprogramma met de Australische dressuurruiter en horsemanship trainer Tristan Tucker. In haar vrije tijd rijdt Conny graag dressuur. “Ik heb drie dressuurpaarden. Met eentje mag ik ZZ-Zwaar starten. De andere hoop ik over een paar maanden in het Z1 uit te brengen.”

Filmdag

Twee jaar geleden werd Veulenveiling Borculo voor het eerst online georganiseerd, vanwege de coronapandemie. De film- en fotodag was toen bij het bedrijf van Conny in het Gelderse Acquoy. “Ik was helemaal niet van plan om een veulen te kopen, maar er kwamen drie dagen alleen maar prachtige veulens voorbij. Dat vond ik geweldig. Mijn eigen merrie had ik dat jaar last minute laten dekken. De controle was op de filmdag. Ik had toen bedacht: als ze niet drachtig is, mag ik op een veulen gaan bieden. De merrie bleek gust.”

Merrieveulens

“Ik ging snel naar huis om achter de computer de veulens eens goed door te nemen. Philina Bria WJ vond ik er superleuk uitzien. Het grappige was dat ik haar niet in het echt had gezien. Ik belde nog even met mijn vader, hij is ook gek van paarden. Hij was enthousiast over de vos Priscilla Marein E (Kilimanjaro uit Jacky Marein E elite EPTM D-OC van Charmeur). Uiteindelijk kocht ik ze allebei.”

Phinlina Bria WJ

Philina Bria WJ is een nakomeling van Fürst Dior, de reservekampioen van Mecklenburg. Moeder Elbria E (Elite ster PROK van Uphill) komt uit de bekende Bria-stam van onder andere Don Olymbrio, Voice, OO Seven en Barbria. Elbria E is daarnaast een halfzus van de goedgekeurde hengst Kyton. “Philina Bria is inmiddels twee jaar oud, al zou je zeggen dat ze een jaar ouder is. Ze heeft zich zó mooi ontwikkeld. Ze is scherp en kan goed lopen. Van Priscilla Marein heb ik helaas afscheid moeten nemen.”

Hengstveulens

Een jaar later kocht Conny er via de Early Summer Collection van Veulenveiling Borculo twee hengstveulens bij: Rens L en Rolex. De vos Rens L (Lord Romantic uit Idamora L ster voorlopig keur D-OC van Apache) komt uit de moederlijn van de KWPN hengst Jayson (v. Johnson), Feel Good (v. Contango) en El Capone (v. UB40). De zwarte Rolex (Fontaine TN uit Lawanda elite IBOP-dres D-OC uit Governor) is verwant aan de KWPN aangewezen hengst Imperio Platinum (v. Johnson). “Vorig jaar ben ik er tijdens de filmdag echt goed voor gaan zitten. De opnames waren opnieuw bij onze stal en Rolex en Rens vond ik buiten de camera al erg tof. Ik ben heel benieuwd hoe deze veulens zich gaan ontwikkelen.”

Toekomsttalent

Conny’s doel is om via Veulenveiling Borculo jonge dressuurtalenten voor zichzelf aan te schaffen, en interessante paarden voor de verkoop te hebben. “Voor de sport kijk ik al meteen of een veulen lossigheid heeft in zijn manier van lopen en schakelen.  En, niet geheel onbelangrijk, dat hij er mooi uitziet en een leuk ‘koppie’ heeft!”

Trailerladen

De veulens staan in de opfok bij Lelymare Horses, maar komen het eerste halve jaar bij Conny op stal. “Daar leer ik ze allemaal dingen, bijvoorbeeld trailerladen. Ik werk samen met Tristan Tucker en zijn trainingsmethode gebruik ik ook bij de jonkies. Daar hebben ze veel baat bij en het is superleuk om te doen. Ik reed verschillende probleempaarden en vind het fijn dat ik met de jonge paarden met een schone lei begin. Ik kan gelijk proberen om het zo goed mogelijk te doen.”

Showtime

Via de Early Summer Collection schafte Conny dit jaar twee nieuwe toppers aan. “Solar Boy vond ik meteen zo leuk en knap! Showtime is ook echt gaaf. Het zijn allebei koffievossen, mijn favoriete kleur.” Showtime (Sir Donnerhall uit Cendy E ster PROK van Vivaldi) is verwant aan de Grand Prix-paarden Zorro, Arthur en Wilton. De goedgekeurde hengsten Charmeur (v. Florencio), Zhivago (v. Krack C) en de Oldenburg gekeurde hengst Asgard’s Ibiza (v. Desperado N.O.P) komen eveneens uit deze stam.

Solar Boy SB

Bloomberg-zoon Solar Boy SB komt uit de ster voorlopig keur preferent prest PROK-merrie Elena (v. Wynton). Zij gaf meerdere succesvolle nakomelingen, waaronder Jaguar SB (ZZ-Licht), Katouche SB (Z2 dressuur), NMK-merrie Mila-Lena en Lilly-Lena, die als veulen kampioen werd op de CK van Gelderland.

Vertrouwd gevoel

Veulenveiling Borculo is sinds jaar en dag een van de hoogst aangeschreven veulenveilingen van Nederland. Conny komt er graag. “Ik vind het fijn dat de veulens al zijn geselecteerd door mensen die er veel verstand van hebben. De veulens komen niet zomaar op de veiling, ze zijn van hoge kwaliteit en goed nagekeken door de dierenarts. Dat geeft mij een vertrouwd gevoel. De samenwerking met Veulenveiling Borculo bevalt mij supergoed. Het contact met Annelou de Man, van de organisatie, is erg leuk. Zij houdt kopers goed op de hoogte, heel professioneel. Volgend jaar hoop ik opnieuw twee veulens kopen. Naar andere veulenveilingen ga ik niet, want ik kan altijd goed slagen bij Veulenveiling Borculo”, besluit Conny.

Wil je ook een topveulen kopen? Elite Veulenveiling Borculo veilt op 24 augustus (springen) en 25 augustus (dressuur) een ijzersterke collectie met 75 veulens. Bekijk hier de volledige collectie dressuur en hier de springcollectie.