Cornet Obolensky en Verdi TN voeren springklassement aan

De afgelopen 15 jaar werden er maar liefst 761 springveulens verkocht via Veulenveiling Borculo. We doken in de archieven van de veiling en zochten uit welke hengsten in trek waren en wat de nakomelingen gemiddeld opleverde.

Ex aequo eerste
Het zal niemand verbazen dat Cornet Obolensky veel nakomelingen had in onze veilingen. Niet alleen in Borculo waren zijn nazaten populair, overal ter wereld is er vraag naar de kinderen van Cornet Obolensky. 28 jonge Cornet’s kwamen onder de veilinghamer in Borculo. Het gemiddelde verkoopbedrag mag sensationeel genoemd worden. Met ruim €17.100 gemiddeld brachten zijn kinderen een recordbedrag op. Van zijn zoon Comme il Faut kwamen er nog eens 17 nakomelingen in de veiling. Maar niet alleen Cornet was een graag gezien vaderdier. Verdi TN had er eveneens 28 in de veiling. En ook hij wist een geweldig gemiddelde te realiseren. Gemiddeld hadden kopers €11.750 over voor de nakomelingen van de Olympische hengst.  Zijn duurst verkochte nakomeling werd Benjamin (mv. Quick Star, fokker A. Manders uit Holten) die voor €54.000 verwisselde van eigenaar. Opvallend genoeg gebeurde dat voor de hoogtijdagen van Verdi, Benjamin werd namelijk in 2006 al verkocht.

Numero Uno
Ondanks dat zijn naam anders doet vermoeden staat de legendarische hengst Numero Uno op plek twee in dit klassement. 19 Numero Uno nakomelingen werden verkocht in de veiling met een gemiddelde van ruim €10.000. Wat ook een opvallend detail is, is het feit dat de kinderen van Numero Uno lang in trek waren. Van 2005 tot en met 2016 waren er Numero-Uno veulens te vinden in de collecties van de veiling.

Nog een grootheid
De preferente Berlin mag eigenlijk niet ontbreken in dit lijstje en gelukkig doet hij dat ook niet. 18 kinderen van de imposante schimmel werden te koop aangeboden in de veiling. Als grootvader zien we de hengst Voltaire opvallend veel terug in de pedigrees. 39 van zijn dochters presenteerde nakomelingen op de veiling in Borculo.

Topseller
Een van de bestverkochte veulens van de afgelopen jaren is Marvellous-Linn (mv. Lux, fokker J. Hoppenbrouwers uit Waalwijk). Een zoon van Balou du Rouet uit de Lux-merrie Olinn. Voor 46.000 euro vertrok hij naar België. Met twee broers die op 1.60m niveau presteren en een zus die 1.50m loopt is het wel duidelijk waarom de hengst in Lichtenvoorde in trek was. De gemiddelde prijs de voor Balou de Rouet nazaten betaald werd tijdens de Borculo-veilingen komt op maar liefst €17.000,-.

  1. Cornet Obolensky en Verdi TN 28 nakomelingen
  2. Numero Uno 19 nakomelingen
  3. Berlin 18 nakomelingen

Fotocredits: StuDutch