Dressuur Dinsdag: Jazz onbetwiste topleverancier Veulenveiling Borculo

Voor Dressuur Dinsdag zijn we in het archief gedoken van Veulenveiling Borculo en zochten we uit welke vaderdieren vanaf 2005 de boventoon voerden in de collecties van de veiling. Voor de dressuurveulens is het bloed van Jazz het meest aanboden op de veiling. Maar liefst 21 Jazz-nakomelingen kwamen onder de veilinghamer. Gaby (mv. Fürst Heinrich, fokker Herman Seiger) was met €60.000 de duurst verkochte Jazz-nazaat. In 2015 kwam de merrie nog eens in het nieuws door met 85 punten te slagen voor de IBOP-test, een jaar eerder werd ze achtste in de Koninginnen-rubriek van de Nationale Merriekeuring. Inmiddels doet Gaby goede zaken in de subtop. Niet alleen als vader deed Jazz dus goede zaken in Borculo, maar ook als grootvader komt hij als winnaar uit de bus. 80 Jazz-merries presenteerde hun veulens op de veiling. Een ongekend aantal dat geen enkele andere hengst weet te evenaren. Opvallend is de periode waarover de Jazz-nakomelingen populair waren, van 2006 tot en met 2016 wisten zijn kinderen voor hoge prijzen te zorgen in de veiling.

Met 19 nakomelingen in de veiling is Charmeur de nummer twee van deze top 5. Gambo (mv. Kennedy, fokker M. Kool- van Woudenbergh) was met €74.000 de duurste en vertrok hiervoor naar Denemarken. Gemiddeld brachten de nakomelingen van Charmeur maar liefst €18.840 op, een ongekend hoog gemiddelde. In 2011 werden de eerste Charmeur nazaten verkocht en Mariska (mv. Vivaldi, fokker A. Dijkstra) was de hekkensluiter in 2017.

Op plaats drie komen de dressuurlegendes De Niro en Florencio met beide 16 nakomelingen in de veiling. Opvallend is dat in 2007 de eerste nakomeling van De Niro geveild werd, maar pas in 2012 de tweede. Het duurde even voordat fokkers en kopers de waarde van de hengst wisten te waarderen maar tot de dag van vandaag is de hengst populair. Florencio heeft vanaf 2006 tot en met 2016 ieder jaar een nakomeling in de veiling gehad.

Tophengsten Negro en Apache staan te boek als vader van elk 15 geveilde veulens in Borculo. Negro x Krack C was een populaire combinatie met vijf nazaten, maar ook hier deed Jazz goede zaken. De combinatie Negro x Jazz werd drie keer gemaakt en de combinatie Apache x Jazz maar liefst zeven keer.

Het bloed van Vivaldi, Governor en For Romance wist de fokkers, selectiecommissie én kopers te charmeren. 14 nazaten van deze drie hengsten werden verkocht in de veiling met gemiddeld goede prijzen. Dat er in de loop der jaren meer en meer aanbod aan hengsten is gekomen blijkt ook uit de collecties van veulenveiling Borculo. De laatste jaren is de diversiteit in hengsten steeds groter en dit is te zien in de afstammingen van de veulens.

  1. Jazz – 21 nakomelingen
  2. Charmeur – 19 nakomelingen
  3. De Niro & Florencio – 16 nakomelingen
  4. Negro & Apache – 15 nakomelingen
  5. Vivaldi, Governor & For Romance – 14 nakomelingen

Foto: Stoeterij Broere