Dressuur Dinsdag met Wouter Plaizier

De naam Wouter Plaizier is geen onbekende in de dressuurpaardenwereld. Binnen de organisatie van Veulenveiling Borculo is hij dit jaar het ‘nieuwe’ gezicht en is hij samen met Nol Gerritsen op pad om topkwaliteit dressuurveulens te veilen. In Dressuur Dinsdag geeft hij een kijkje in de selectiekeuken van het duo.

Dit is het eerste jaar dat je betrokken bent bij Veulenveiling Borculo, wat was voor jou de reden om aan te haken bij de veiling?
‘’Veulenveiling Borculo behoort in Nederland tot de beste veulenveilingen en is ook ver daar buiten bekend. Wat mij aanspreekt binnen het concept van Borculo is dat de commissies met tweetallen op pad gaan, de groep waarmee gewerkt wordt is klein en daardoor kun je snel schakelen. Dat komt de selectie en ten goede en werkt fijn voor inzenders en kopers. ‘’

Nu ben je onderdeel van de organisatie, maar daarvoor was je ook al een graag geziene gast op de veiling. Wat zijn je eerste ervaringen met de veiling?
‘’Zolang ik me kan herinneren ben ik op de veiling geweest, ik durf zelfs te zeggen dat ik bijna alle keren wel geweest ben. De laatste jaren is het steeds moeilijker om dressuurveulens thuis te kopen en ik ben dan ook graag aanwezig op een veiling als (potentiële) koper. Toch greep ik in Borculo een paar keer mis en is het wel wat jaar geleden dat ik een veulen kocht op deze veiling. Maar als het veulen, afstamming en de prijs me past dan ben ik altijd geïnteresseerd om een veulen aan te schaffen. Daarbij spreek je veel mensen op de veiling, het is een goed netwerkmoment. Dit jaar gaat dat door de online-editie natuurlijk anders zijn, maar onderweg spreken we natuurlijk al heel veel fokkers. ‘’

Samen met Nol Gerritsen ben je het team dat verantwoordelijk is voor de dressuurselectie. Hoe verloopt jullie samenwerking?
”De samenwerking met Nol gaat al heel lang terug, maar het is natuurlijk nieuw dat we samen onderweg zijn om veulens te selecteren. We proberen de meeste dressuurveulens te gaan bezichtigen en kijken daarbij van tevoren niet specifiek naar het papier, in zekere zin laten we ons graag verrassen! Natuurlijk is een commerciële afstamming belangrijk, maar de manier van bewegen en exterieur is minstens zo belangrijk. Je ziet dat veel hengsten hun stempel doordrukken in hun fokkerij en als een veulen de stal uit komt dan kunnen we vaak zo de vader noemen. De eerste passen zijn voor ons ook het belangrijkst, is het een veulen met de ‘wow-factor’? Dat kun je eigenlijk heel snel zien. Als we een veulen om welke reden dan ook niet selecteren dit jaar dan geven Nol en ik een uitgebreide uitleg waarom dat zo is. We zijn dit jaar voor de online-veiling nog veel strenger aan het selecteren dan normaal het geval was, we willen echt ruige bewegers met een correct exterieur aanbieden.”

En zijn jullie het wel eens oneens met elkaar?
‘’ Ik denk dat we de afgelopen maanden maar 1 of 2 keer een discussie hebben gehad over een veulen. De veulens moeten zo overtuigend zijn, dat discussie eigenlijk niet nodig is. Natuurlijk maken we soms ook dagen mee waarop we weinig kunnen selecteren en als je dan een veulen ziet dat net iets beter is dan de kwaliteit wat je die dag gezien hebt, dan moet je opletten dat je ook dit veulen goed vergelijkt met de reeds geselecteerde veulens. Is hij echt zo apart of valt hij nu gewoon op omdat de rest van de dag wat tegenviel? Dan houden we elkaar wel goed scherp.’’

De nadruk van de veiling ligt op het beste van Nederlandse bodem. Hebben de Nederlandse fokkers dit jaar veel te bieden?
”Je moet veel kilometers rijden om topveulens te selecteren. Maar dat is denk ik niet iets van dit jaar, maar een algemene trend. Iedereen wil net dat ene topveulen hebben en die worden helaas niet in groten getale aangeboden. Met de fokkers praten we ook altijd even over de plannen van 2021 en de hengstenkeuze. Soms kun je dan nog wel eens een tip geven over het verbeteren van de fokkerij van een fokker. Dat zijn leuke gesprekken.”

Jullie zijn al een eind op weg wat betreft de selectie, kunnen fokkers hun veulens nog aanmelden?
‘’Over een kleine maand hebben we onze videodagen en dan moet de collectie compleet zijn. Aanmelden kan dus nog wel, maar om zeker te zijn van een plekje op de route zit er wel een zekere haast achter. We zien dat er nog veel veulens geboren moeten worden en daarom zijn we nog steeds heel actief met het bezichtigen, er kan maar net een hele goede tussen zitten…‘’

Kun je al een tipje van de sluier oplichten over de collectie van 2020?
‘’Ik denk dat we een aantal hele opvallende veulens van Jameson RS2 hebben, maar ook een nazaat van Le Formidable valt wat mij betreft op. In het algemeen hebben we een selectie van veulens die bovengemiddeld kunnen lopen, dat is ook nodig om boven het maaiveld uit te steken. Als Veulenveiling Borculo willen we onderscheidend zijn en dat denken we te doen door een uitstekende kwaliteit van veulens aan te bieden.”

Jullie maken als commissie veel kilometers om de beste veulens te selecteren. Hoe is dat te combineren met het bedrijf thuis?
‘’Vorig jaar is ons bedrijf Plaizier Diervoeders overgenomen door onze kinderen en daardoor zou ik in theorie wat meer tijd moeten hebben. In de praktijk zijn het nog steeds volle dagen, maar met een goede planning is het goed te combineren. Nol en ik zijn bijna altijd samen op pad, overleggen over de route en te bezoeken veulens. De afgelopen tijd hebben we wel gemerkt dat veel fokkers door de coronacrisis meer thuis zijn, dat maakt het wel een stuk makkelijker om afspraken te maken. Ik ben graag onderweg en dit is dan ook een zeer leuke klus om te doen. Je leert veel over de verervingskracht van de dressuurhengsten en werkt met een team om ook in 2020 een goed editie van Veulenveiling Borculo neer te zetten.”