Dressuur Dinsdag: welke hengst levert een hoog gemiddelde?

We zitten midden in het veulenseizoen en er moeten weer hengstenkeuzes gemaakt worden. Natuurlijk is een hengstenkeuze een keuze die gemaakt wordt op basis van heel veel informatie. Vanuit Veulenveiling Borculo helpen we u een stukje op weg en zochten uit welke dressuurhengsten het goed deden in de veiling van 2019. In 2019 hadden maar liefst 16 vaderhengsten twee of meer nakomelingen in de collectie van Veulenveiling Borculo.

In 2019 deed Blue Hors Kingston de beste zaken en wist een gemiddelde van €20.500 per veulen te realiseren. Waarbij opgemerkt moet worden dat de zeer aansprekende Orlando (mv. Apache, fokker C. Kikkert) een grote bijdrage deed aan dit hoge gemiddelde. Hij werd verkocht voor €36.0000. De Nederlands gefokte hengst Blue Hors Kingston wist op de hengstenkeuring in 2018 al indruk te maken op het publiek en kreeg dan ook goede merries om te dekken. Waaronder de moeder van deze Orlando: Itrichta van de Westen (v. Apache) is een halfzus van de KWPN-hengst Dorado.

De tweede best presterende hengst (op basis van verkoopprijzen) is de hengst Fontaine TN, hij realiseerde een gemiddelde van 12.500 euro. Dat Fontaine TN ingezet wordt voor de Nederlandse fokkerij is niet zo verwonderlijk. Hij is in het bezit van de zogenoemde ‘vrije’ bloedvoering. Met Obtain O (mv. Rousseau fokker P. Oosterbosch) en Olivita O (mv. Bordeaux) had Fontaine TN twee goed verkochte veulens in de collectie van 2019.

Met een gemiddelde van €11.333 kende de hengst Daily Diamond in 2019 ook een goed jaar in Borculo. Drie veulens van de hengst kwam ter veiling en brachten €15.000, €11.000 en €8.000 op. Franklin en Vitalis blijven smaakmakers op veilingen en kwamen beiden op een gemiddelde van €10.833 per verkochte nakomeling.