IJzersterke moederlijnen doordrenkt met sportprestaties kenmerken springveulencollectie

Op woensdag 28 augustus komt een ijzersterke collectie bestaande uit 50 opvallend gefokte springveulens onder de veilinghamer tijdens het veertigjarig jubileum van de Borculo Elite Veulenveiling. Plaats van handeling is de aansprekende accommodatie van PSC Lichtenvoorde te Vragender (Nederland), en voor eerst bestaat er tijdens deze veiling de mogelijkheid om ook online, dus op afstand en in real time, mee te bieden op de veulens.

Topleveranciers Casall, Cornet Obolensky en Balou du Rouet

De veulencollectie 2019 is spectaculair te noemen en voldoet zonder twijfel aan de hoge standaard die traditioneel op de Borculo Elite Veulenveiling wordt gehanteerd. De veulens zijn zonder uitzondering aangeboden door topfokkers en vervolgens streng geselecteerd op model en beweging, mede met het oog op hun latere sportcarrière. Gezien de genetische achtergrond van deze veulens ziet deze toekomst er bijzonder rooskleuring uit. Bewezen vaderdieren en exclusieve moederlijnen leggen hier de basis voor latere topprestaties en niet voor niks voeren actuele resultaten in de sport en fokkerij de boventoon in de pedigrees. Alleen al een blik op de meest actuele WBFSH Sire Ranking toont dat de hedendaagse top van de beste springpaardenverervers uitstekend is vertegenwoordigd. Nakomelingen van Casall (4x), Cornet Obolensky (3x), Balou du Rouet (3x), Cicero Z van Paemel (3x), Verdi TN (2x), Tangelo van de Zuuthoeve (2x), Diamant de Semilly en Kashmir van Schuttershof komen voorbij en dergelijke leveranciers van puur springtalent zien we eveneens in meerdere generaties terug.

Rechtstreekse moederlijnen Toulon, Verdi en Numero Uno

Bijzonder is dat de rechtstreekse moederlijnen van dergelijke erkende stempelhengsten eveneens duidelijk aanwezig zijn in deze collectie. Wat te denken van het merrieveulen van Cicero Z van Paemel uit de zus van Toulon, het merrieveulen (v. Casall) uit de volle zus van Verdi TN en het merrieveulen (v. Harley VDL) wier grootmoeder een volle zus van Numero Uno is.

Toppers van Comme Il Faut, Emerald, Conthargos en Tobago Z

Onze selecteurs Floris van Leuken en Pieter-Jan Berkers hebben bij de totstandkoming van de collectie het vizier op de toekomst gehad, aangezien we eveneens veel nakomelingen van nog relatief jonge topverervers voorbij zien komen. Van Comme Il Faut wordt een geweldig hengstveulen uit de bekende Holsteiner lijn van Verdi III (Pius Schwizer/Tiffany Foster) en Gitania (Marcus Ehning) aangeboden en Emerald brengt maar liefst drie opvallende nakomelingen in, waaronder een hengstveulen met als moeder de Heartbreaker-merrie Elena MM (1.45m) en grootmoeder RR Belerose (1.60m). Emerald zien we verder als moedersvader terug bij het hengstveulen van Conthargos, op zijn beurt ook zo’n stempelhengst in wording. De moeder van dit Conthargos-veulen is een zus van Cold Play, met Fredrik Jönsson lid van het zilveren Zweedse WK-team in Tryon en deelnemer aan het EK Rotterdam 2019. Ook Tobago Z (Daniel Deusser) neemt deel aan het EK. Van hem bieden we een exclusief hengstveulen aan uit de zus van stempelhengst Harley VDL.

Candy, Usha van ’t Roosakker en Coriana van Klapscheut

Uit de rechtstreekse moederlijnen van de geselecteerde veulens komen nog veel meer winnaars op grote kampioenschappen of van belangrijke Grote Prijzen in het afgelopen decennium. Zo is het atletisch merrieveulen van de jonge Impressive VDL gefokt uit de moeder van wereld- en Europees kampioen Zenith SFN (Jeroen Dubbeldam). We zien ook twee merrieveulens (v. Tangelo van de Zuuthoeve) en (v. Verdi TN) uit de bekende Nederlandse moederlijn van Vindicat W (Peter Charles/Jessica Springsteen), de winnaar van Olympisch teamgoud in 2012. Uit de beroemde, rechtstreekse lijn van Usha van ’t Roosakker, moeder van onder meer Cella (teamgoud en individueel zilver EK 2013 met Ben Maher), komt het aansprekende hengstveulen van Casall x For Pleasure.

Niet alleen deze Belgische prestatielijn, maar ook anderen zijn prominent aanwezig. Bij het hengstveulen van Malito de Rêve zien we met Candy een van de beste BWP-fok/sportmerries in de tweede generatie verschijnen. Zij won in 2013 de Grote Prijs van Calgary met Pieter De Vos. Hetzelfde deed Cabrio van de Heffinck een jaar eerder. Hij tekent voor het vaderschap van het hengstveulen uit de rechtstreekse lijn van As Cold As Ice Z, in 2015 met Judy Ann Melchior lid van het winnende Belgische team in de FEI Nations Cup Finale. Nog zo’n veel winnende Belgische merrie is Coriana van Klapscheut. Uit haar ongekend sterke prestatielijn komt het hengstveulen van Casall Ask x Radco d’Houtveld.

Een dergelijke combinatie van winnaarsgenen in zowel vader- als moederlijn zien we ook al bij het hengstveulen van Don VHP Z uit de sterke lijn van Zinius (Harrie Smolders) en Havinia (Gianni Govoni), en bij de zoon van Carambole uit de volle zus van de moeder van Hello Senator (v. Carambole, ruiter Scott Brash).

Obihiro (Carambole x Indoctro)

Registratie voor online bieden

Al deze veulens en andere genetische hoogvliegers zullen op 28 augustus onder veilinghamer van Frederik De Backer verschijnen en zorgen voor een passend hoogtepunt van het veertigjarig jubileum. Geïnteresseerden in de mogelijkheid tot online bieden op de veulens dienen zich eerst te registreren op de website.

Openingsbeeld: Championata Z (Cicero Z van Paemel x Quincerot van T&L)