Inschrijving voor 41e editie Veulenveiling Borculo geopend

De eerste veulens zijn inmiddels geboren en natuurlijk kijkt de organisatie van Veulenveiling Borculo uit naar de eerste inschrijvingen voor de veiling op 26 en 27 augustus. De veiling vindt ook dit jaar plaats op de mooie locatie van de familie Morssinkhof in Lichtenvoorde. Inschrijven kan via de website van de veiling. 

Annelou de Man is vanaf heden verantwoordelijk voor de Veulenveiling Borculo. “De prioriteit is om van de veilingen in Lichtenvoorde een succes te maken”, aldus De Man. “Dat is een ijzersterk concept, waar je niet aan hoeft te tornen. Dit jaar werken we er vooral aan de tradities te behouden en dingen te verbeteren.”

Volgens Jan Markink, voorzitter van het stichtingsbestuur van de veulenveiling, was deze stap nodig om de veiling in de toekomst op hoog niveau te kunnen laten plaatsvinden. Daarom zijn we op zoek gegaan naar iemand, of meerdere personen, die als ondernemer de veiling wil gaan draaien,” legt hij uit. “Diegene neemt de verantwoordelijkheid over de gehele veiling, dat wil zeggen vanaf de selectie van de veulens tot en met de uiteindelijke afwikkeling van de verkoop.”

Veilingdagen in augustus

Die persoon werd gevonden in De Man. Zij deed onder meer ervaring op Bij de Excellent Dressage Sales, de HSH Aution en de Sell Veulenveiling Brabant. “Dat dit op mijn pad is gekomen, daar ben ik superblij mee. Het is een megakans om me op commercieel vlak te bemoeien met een veilig van het kaliber van Borculo. De prioriteit ligt bij de twee veilingdagen in augustus en uiteraard staat de online veiling op de wensenlijst; online is mijn wereld. Het zal hard werken zijn, maar dat is niet anders dan de andere jaren.”

De veiling Borculo vierde vorig jaar het 40-jarig bestaan. “Het begon heel lokaal met een weiland met een paar palen en een touwtje ertussen gespannen”, vertelt Markink. “Dat was de eerste veiling. Geleidelijk is ‘Borculo’ uitgegroeid tot een internationale veiling met inbreng uit Nederland, Duitsland en België, met soms een uitstapje naar Denemarken, Frankrijk of Engeland.

Mooie progressie

De organisatie heeft, mede door het toevoegen van een online veiling, kopers weten aan te trekken vanuit de hele wereld. “Een mooie progressie,” vindt Markink. “We willen een veiling zijn die in het topsegment handelt. De selectiecommissie is daarom heel kritisch geweest op de input, de aangeleverde veulens. De kopers zijn afkomstig van Australië tot Amerika en van China tot Peru. Dat heeft er echter wel voor gezorgd dat de organisatie zoals het in het verleden is gebeurd nu niet meer haalbaar is. Toen staken de bestuursleden de handen uit de mouwen en waren ze bijvoorbeeld actief als inspecteur van de veulens, maar dat is allemaal anders geworden, Alles is veel professioneler, dus dan moet je de organisatie anders inrichten. Als we de hoge standaard vast willen houden, kun je het niet meer als goedwillende vrijwilligers doen.”

Fysieke veilingen

Hoeveel veilingen er het komende jaar plaatsvinden, is aan De Man. Markink: “We hebben een licentieovereenkomst, waarin zij alle ruimte heeft. De twee fysieke veilingen in Vragender in augustus willen we graag overeind houden, maar ze heeft vrije hand. We hebben recent geëxperimenteerd met een aantal kleine veilingen op evenementen, en tijdens Outdoor Gelderland, en ik ga ervan uit dat er ook het komende jaar meerdere veilingen georganiseerd gaan worden. De Man geloof ook erg in de online veilingen. Daar hebben we een goede tool voor, dus daar kan ze mee aan de slag.”

Aantrekken nieuwe klanten

De Man is niet van plan om veel aan het concept van de veiling te veranderen. “Vorige week is alles pas rond gekomen, het is te vroeg om al een concreet plan op tafel te hebben. Ik richt me nu vooral op het aantrekken van nieuwe klanten en ik ben al druk in gesprek met inbrengers. De (ongeboren) veulens kunnen aangemeld worden via de website. Net als voorgaande jaren selecteren we met de hoogste kwaliteitsnormen waarbij een goed exterieur en manier van bewegen gecombineerd wordt met veel sport in de pedigree. Ik heb er heel veel zin in. Het hele platform waar het handelsspel van fokkers, inbrengers en kopers samenkomt, daar kun je me voor wakker maken.”

Het bestuur keert Veulenveiling Borculo geenszins de rug toe. “Maar wij blijven wat meer op de achtergrond”, legt Markink uit. “We blijven betrokken, maar niet meer een rol als ondernemer. Je moet het meer in de relatiesfeer zien. De Man kan altijd een beroep doen op onze ervaring en kennis; een paar keer per jaar bij komen we bij elkaar. Er is een open sfeer en wederzijds vertrouwen. We dragen de veiling een warm hart toe, die betrokkenheid zit heel diep.”