Jaaroverzicht 2019: uniek jubileumjaar voor Veulenveiling Borculo!

Aan het eind van 2019 is het tijd om nog eenmaal achterom te kijken naar het bijzondere, 40-jarige jubileum dat Veulenveiling Borculo afgelopen jaar mocht vieren en waarin voor het eerst liefst vier veulenveilingen werden georganiseerd.

De in 1979 eerste veulenveiling van Nederland trapte 2019 direct af met een nieuwe website, een nieuw logo én de bekendmaking van een nieuwe veiling: de Borculo Online Veulenveiling. Veilingtopper van deze eerste editie in april werd voor €14.000,- de aansprekende Totilas-dochter Ooh La La de Flora, gefokt uit de merrie Beauté GEP (v. Negro).
Eind mei was het tijd voor de tweede editie van de Borculo CSI Veulenveiling tijdens Jumping Schröder Tubbergen. Hier kwam het hoogste bod van €20.000,- op naam van Enola’s Emerald Z, dochter van Emerald uit de interessante merrie Enola (v. Corland).
Vervolgens werd de Borculo CDI Veulenveiling geïntroduceerd. Tijdens het Dressuurgala op Outdoor Gelderland, begin juli, eindigde een geslaagde eerste editie met een klapper van €35.000,-. Dit bedrag werd vanuit Duitsland geboden voor Ovation, een opvallend hengstveulen uit de eerste jaargang van ‘Borculo-hengst’ Imposantos, uit de merrie Querinda von Kukenmoor (v. Quantensprung).

Veilingtopper van 2019

Last but not least stond eind augustus de traditionele Borculo Elite Veulenveiling op het programma. De springveulens openden deze tweedaagse veiling in de accommodatie van PSC Lichtenvoorde te Vragender. Tavi Z (Tobago Z x Chellano Z) kwam hier als topper uit de bus. Voor €35.000,- trokken Amerikaanse klanten aan het langste eind bij deze opvallende kleinzoon van de beroemde merrie Larthago.

Het hoogste bedrag van 2019 volgde een dag later bij de dressuurveulens. De spectaculaire Oberyn Red Viper ZL (Blue Hors Romanov x Sir Sinclair, foto boven) bleef na een hardnekkig biedduel voor €56.000,- in Nederlandse handen. Passend bij deze jubileumeditie is dat Oberyn Red Vipers moeder, tweevoudig WK-merrie Zolena, vijftien jaar geleden als veulen op de Borculo Elite Veulenveiling van eigenaar verwisselde.

Internationale sportprestaties

Natuurlijk stond ook 2019 in het teken van de eerder tijdens Veulenveiling Borculo verkochte veulens en de door deze toppers geleverde prestaties. De hoogtepunten op internationale concoursen, wedstrijden voor jonge paarden, keuringen en aanlegtesten waren opnieuw talrijk. In de sport komen wekelijks ‘Borculo-paarden’ op internationaal niveau in actie en een actueel overzicht van de paarden met een internationale top-10 klassering vind je hier. Opvallend presteren in de springpiste deden onder meer Sedik Milano Quilazio (Quidam de Revel x Calato, fokker F. van Leuken/berijder Filippo Marco Bologni (ITA)), o.a. 1e FEI Nations Cup Gijon en 8ste wereldbeker Verona, With Wings (Larino x Ronald, G. Arts/Karen Polle (JAP)), o.a. foutloos in de FEI Nations Cup Finale in Barcelona, End Good All Good (Mr. Blue x Caretino, J. en V. Klumper en H. Kuipers/Javier Fernandez (MEX), o.a. 1e GP Monterrey en GP Balvanera, Evidence (Cornet Obolensky x Patent, M. Liefhebber/Taylor Siebel (VS)), o.a. 2e GP Sacramento, Entrepreneur (Clinton x Libero H, A.J. Wesselink/Veronique Morsink (NED)), o.a. teamgoud EK Young Riders in De Wolden en Cendy VDP (Triomphe de Muze x Corland, A.N. van der Wey/Oda Charlotte Lyngvaer (NOR)), o.a. 4e GP Drammen en moeder van de aangewezen hengst Legend VDP (v. Heartbreaker).

Op het allerhoogste niveau in de dressuurring was er opnieuw succes voor Zuidenwind (OO Seven x Jazz, fokker H. van Helvoirt/berijder Rose Mathisen (ZWE)), o.a. 1ste GP en Kür CDI Stockholm. Een ander Borculo-boegbeeld dat weer van zich liet spreken, was de eerder genoemde Imposantos (Wynton x Krack C, W. Wijnen/Bart Veeze (NED)). Op zesjarige leeftijd prolongeerde hij zijn Pavo Cup-titel, werd 5e op het WK voor Jonge Paarden en won opnieuw de hengstencompetitie.

Successen op hengstenkeuringen

In Denemarken bleef ondertussen oud-KWPN kampioen Kremlin (Governor x Rousseau, fokker M. Dinnissen) ook onder het zadel imponeren, met onder meer het kampioenschap bij de vierjarigen op de DWB hengstenkeuring. Tijdens de KWPN Stallion Show werd een mooie traditie voortgezet en behaalde de driejarige Lugano (Governor x Johnson, P. Buwelda) een plek in de kampioensring bij de dressuurhengsten.

Eerder in Borculo geveilde hengstveulens die in 2019 een goedkeuring behaalden zijn: Make My Day (Glock’s Toto Jr. x Apache, M. Konijn-Egas), goedgekeurd en geprimeerd in Westfalen, Monteverdi (Vivaldi x Fürst Heinrich, W. van de Heuvel), eveneens gekeurd in Westfalen en Levall (For Pleasure x Quidam de Revel, W. Hageman), gekeurd bij het BWP.

De al langere tijd gekeurde High Five U.S. (Charmeur x Negro, Chr. De Feyter Seydlitz) viel op zijn beurt op met zijn nafok. Vijf zonen vertegenwoordigden hem tijdens de KWPN Stallion Show, waarvan er twee werden aangewezen. Ook in de zomer was er succes toen zijn zoon Oristo kampioen werd op de Nationale Veulenkeuring.

Nationale Merriekeuring en merrietesten

Op dezelfde plek in Ermelo behaalde Lolana (mv. Vivaldi, A. Dijkstra) zelfs het nationaal kampioenschap bij de driejarige merries. Extra speciaal is dat deze Lolana een dochter is van de eerder op Veulenveiling Borculo verkochte KWPN-hengst Galaxie. Tot slot was er tijdens de Nationale Merriekeuring nog een vierde plaats voor Lorabel (Glock’s Toto Jr. x Don Schufro, W. Goesten), eerder al kampioene van Brabant.

Dat Lolana ook onder het zadel uitstekend uit de verf komt, bewees ze in haar IBOP-test, die met 84 punten werd afgesloten. Verschillende voormalige Borculo-veulens presteerden opvallend tijdens hun aanlegtest. De uitschieter was Funkenmarie (For Romance I x De Niro, J. de Baey). Zij beëindigde haar EPTM-examen met de wereldscore van 93 punten.

Met bovenstaand overzicht kunnen we vol vertrouwen het nieuwe jaar instappen. We wensen alle betrokkenen, waaronder fokkers en kopers van onze topveulens, een prachtig 2020 toe, vol vierbenig succes!

Ooh La La de Flora (Totilas x Negro), Borculo Online Veulenveiling

Enola's Emerald Z

Enola’s Emerald Z (Emerald x Corland), Borculo CSI Veulenveiling

Ovation (Imposantos x Quantensprung), Borculo CDI Veulenveiling

Tavi Z (Tobago Z x Chellano Z), Borculo Elite Veulenveiling (springen)