KWPN Kampioenschappen: ongekende successen voor voormalige én huidige Borculo-veulens!

De KWPN Kampioenschappen kwamen op vrijdag 16 augustus traditioneel tot een climax met een dag die in het teken stond van het beste dat de Nederlandse dressuurpaardenfokkerij te bieden heeft. Ook voor Veulenveiling Borculo gaat deze dag als memorabel de boeken in. 

Te beginnen bij de koninginnenrubriek: het nationaal kampioenschap voor driejarige merries. De nationale titel 2019 kwam op naam van de eerder in Borculo geveilde Lolana (Galaxie x Vivaldi). Het fokproduct van Appie Dijkstra uit Opende legde al beslag op de Zuid-Hollandse titel en deze geweldige merrie van eigenaren Leen van de Graaf en Yvonne van Vliet gooide er in Ermelo nog eens een schepje bovenop door overtuigend naar de prestigieuze titel te draven. Extra speciaal is dat Lolana een dochter is van Galaxie, de KWPN-gekeurde, op internationaal Lichte Tour presterende hengst die eerder ook in Borculo is geveild. De zege van Lolana past binnen een prachtige Borculo-traditie aangezien alleen al deze eeuw de merries Unicum H, Zhara-Obertje en D.Obertje haar voorgingen als winnaars van de Nationale Merriekeuring (NMK).
Maar daarmee was de koek nog niet op in de finalerubriek. Voormalig Borculo-veulen Lorabel (Glock’s Toto Jr. x Don Schufro, fokker Willem Goesten) wist zich als vierde te plaatsen in de kopgroep met elf finalisten en gaf daarmee een mooi vervolg aan haar eerder behaalde Brabantse titel.

Succesvolle Nationale Veulenkeuring

Ook bij de veulenkampioen was er een duidelijke Borculo-link. Winnaar Oristo is namelijk een zoon van de zo sterk fokkende High Five U.S. (v. Charmeur), wiens carrière zeven jaar geleden als Borculo-veulen begon. Bijna traditioneel waren ook dit jaar geselecteerde veulens uit de huidige collectie aanwezig in de finale van de Nationale Veulenkeuring (NVK). Tot de beste tien veulens behoorden de bergop lopende Outlaw (foto boven, Daily Diamond x Florencio, fokker K. Reitsma) en de stoere Okwa (foto onder, Ghandi x Santano, fokker S. Dortmans). 

Imposantos op herhaling in Pavo Cup

Zo langzamerhand gaat er geen belangrijke jongepaardencompetitie voorbij of Imposantos (Wynton x Krack C) meldt zich met Bart Veeze bij de winnaars. In Ermelo was het niet anders. De geweldige Imposantos, in 2013 op Veulenveiling Borculo geveild, ging op herhaling in de Pavo Cup en won na de vijfjarigen in 2018 nu de titel bij de zesjarigen. Hij deed dit zelfs met overmacht en kreeg een 10 van gastruiter Philipp Hess. Imposantos’ fokker Willy Wijnen werd nog eens extra in het zonnetje gezet en gehuldigd tot KWPN Dressuurfokker van het Jaar.
Bij de vierjarigen viel er succes te noteren voor Kyton Platinum (Ferguson x Ferro, fokker W. Goesten). De op Veulenveiling Borculo geveilde, KWPN gekeurde hengst eindigde als negende in de Pavo Cup. 

Opvallende veulencollectie

Diverse andere jonge KWPN-hengsten die zich opvallend lieten zien, worden door hun nafok vertegenwoordigd in de huidige dressuurveulencollectie. In Style (4e zesjarigen) is vader van het hengstveulen Incredible K (mv. Samarant), Just Wimphof (5e vijfjarigen) van het merrieveulen Organza Catrasse Texel (mv. Jazz) en For Ferrero (6e vijfjarigen) van de hengstveulens Outlook (mv. Gribaldi) en Ohio (mv. Jazz).
Op donderdag 29 augustus komt deze opvallende collectie onder de hamer van veilingmeester Frederik De Backer tijdens het veertigjarig jubileum van de Borculo Elite Veulenveiling in PSC Lichtenvoorde te Vragender. Voor het eerst kunnen geïnteresseerden –na registratie op onze website– ook online meebieden tijdens deze veiling. 

Okwa (Ghandi x Santano)