Lucardo O naar finale WK Jonge Springpaarden in Lanaken

Veulenveiling Borculo staat al jarenlang garant voor interessant gefokte veulens uit exclusieve sportlijnen. En niet zonder resultaat, want deze veulens vinden veelvuldig hun weg naar het hoogste niveau. Deze week verschijnt Lucardo O (v.Eldorado v/d Zeshoek) aan start op het WK Jonge Springpaarden en dat is een mooi moment om zijn fokker Peter Oosterbosch te vragen naar zijn visie.

De fokker uit Wintelre is inmiddels een bekend gezicht bij Borculo. Zijn zorgvuldig opgebouwde fokkerij leverde al meerdere Borculo-veulens op, waaronder dus Lucardo O. “Ik ben al zo’n vier decennia aan het fokken en kom al vele jaren op Veulenveiling Borculo. Hier veil ik zowel dressuur- als springveulens en zij zijn allemaal gefokt uit de Bryolieta-stam. Daar blijf ik trouw aan, want met deze lijnen heb ik altijd de beste resultaten bereikt.”

Lucardo O 

In 2016 leverde Peter Oosterbosch twee springveulens voor de Borculo-collectie. Een zoon van Eldorado v/d Zeshoek en een hengstveulen van Grandorado TN. Beide veulens zijn inmiddels uitgegroeid tot zesjarige springpaarden op internationaal 1.30m niveau. Larado (v.Grandorado TN) wordt uitgebracht door Ruben Romp en Lucardo O (v.Eldorado v/d Zeshoek) heeft zich dit jaar voor de tweede keer op rij geplaatst voor het WK in Lanaken. Lucardo O werd via Borculo verkocht aan Al Shira’aa Stables en is nog steeds in eigendom van deze stal. De ruin verscheen eerder onder het zadel van hun Ierse stalruiter Aoife O’Connor, dit jaar doet de Eldorado v/d Zeshoek-zoon onder Abdulla Al Marri (UAE) een gooi naar de medailles in Lanaken. “Het is heel mooi dat Lucardo O dit jaar weer naar Lanaken mag, dat zegt wel wat over zijn springkwaliteiten. Zelf ben ik niet handig met de computer of internet dus ik kan de paarden die ik gefokt heb niet allemaal volgen. Gelukkig houden mensen uit mijn omgeving mij op de hoogte. Zo vernam ik al eerder van Willem van Hoof, die regelmatig in Engeland komt, dat Lucardo O daar zo goed sprong.”

Zelita

Het begon allemaal eind jaren 80 met de Renville-merrie Elita, blikt Peter Oosterbosch terug: “Ik kocht Elita als jaarling voor 7500 gulden, dat was heel veel geld in die tijd. Helaas werd ze al snel blind, toch heeft ze het sterpredicaat behaald omdat ze op de stem liep. Ik heb best wat veulens uit haar gefokt, waaronder Randgraaf (v.Burggraaf) die 1.60m heeft gesprongen. Elita is hier tot 24-jarige leeftijd gebleven. Haar laatste nakomeling was Zelita (v.Heartbreaker), die ik eigenlijk als veulen wilde verkopen. Geen enkele veiling had interesse dus toen heb ik haar maar gehouden en dat heeft achteraf gezien heel goed uitgepakt! Zelita is een vlugge merrie, maar niet al te groot zoals je kunt verwachten van een directe Heartbreaker-dochter. Ik heb haar eerst twee keer gedekt met Verdi en daar was ik tevreden over, maar ik wilde nog iets meer massa. Eldorado v/d Zeshoek leek me wel wat, een mooie hengst en toen niet duur in het dekgeld. Het klikte goed, dus die combinatie heb ik sindsdien vrijwel elk dekseizoen herhaald.” Een goede keus, zo blijkt onder meer uit de Eldorado v/d Zeshoek-merrie Halita O die met Petronella Andersson op 1.60m-niveau uitkomt. “Lucardo O is inmiddels de vierde internationaal springende nakomeling van Zelita en de derde die afstamt van Eldorado v/d Zeshoek.”

Bryolieta-stam

Niet lang na de aankoop van Elita volgde er nog een merrie uit de Bryolieta-stam: “Ik kocht eerst een Zeus-merrie, maar daar heb ik pech mee gehad dus toen heb ik Halita (v.Damiro) gekocht in Noord-Holland. Uit deze merrie heb ik eerst Olita (v.Boy B) gefokt en met haar heb ik zowel een dressuurtak als springtak opgezet. De één-na-laatste nakomeling van Halita was Fiolita O (v.Verdi), zij bracht de eerdergenoemde Larado O (v.Grandorado TN) van Ruben Romp en had dit jaar een veulen van Highway M TN (zie foto, red.) in de Borculo-veiling.”

Dubbelrichting

Peter Oosterbosch brengt zowel spring- als dressuurveulens in bij Borculo, allemaal gefokt uit door hem geliefde Bryolieta-stam. “De Boy B-merrie Olita bracht Valentijn O (v.Ferro) die als zevenjarige de finale van Lanaken behaalde en later op 1.60m hoogte sprong. Maar ze staat ook aan de basis van al mijn dressuurveulens. Ik fok met een Rousseau- en Johnson-dochter en een Bordeau-kleindochter van Olita. De hengst Fontaine TN lijkt goed op de merries te passen, ik verkocht er al meerdere via Veulenveiling Borculo. Zo werd Roitaine O uit de Bordeaux-merrie Ilita O vorig jaar voor 34.000 euro naar Helgstrand verkocht”, vertelt de fokker trots.

Toekomst

De gepassioneerde fokker verwacht vijf veulens in 2023. “In de regel dek ik eigenlijk altijd bij Team Nijhof, daar doe ik ook al meer dan dertig jaar zaken mee. Volgend jaar worden er hopelijk twee Fontaine TN’s, een Florida TN en twee veulens van Eldorado v/d Zeshoek geboren. Eentje uit Zalita, dus de volle broer of zus van Halita O en Lucardo O. Ik heb nog twee jonge merries van diezelfde combinatie dus heb besloten om alle veulens die nu geboren worden te verkopen. Hopelijk kunnen ze wederom aan de selectie-eisen van Borculo voldoen, want dan zien jullie me volgend jaar weer!”, lacht Peter Oosterbosch.

Jaarlijks komen de beste, streng geselecteerde dressuur- en springveulens onder de hamer tijdens de veilingen van Veulenveiling Borculo. Lees meer over de veilingen.

Tekst: Aline van der Waaij
Foto’s: Audrey Broekmeulen & Al Shira’aa Stables