MSD Animal Health

Preventieve gezondheidszorg voor uw veulen en paard

Met zo’n 450.000 paarden heeft Nederland de hoogste paarddichtheid van Europa. De kans op besmettelijke ziekten is daardoor verhoogd. Een goed preventief beleid is van groot belang en samen met u spelen we daar een belangrijke rol in. MSD biedt uitgebreide informatie, handvatten en tools om samen met u preventief te zorgen voor gezonde paarden.

Ik ben professioneel paardenhouder Ik ben paarden eigenaar

Vaccineren – Drievoudige basisvaccinatie voor de beste bescherming

Een veulen dat voldoende antistoffen via de biest heeft gekregen, krijgt zijn eerste vaccinatie als het zes maanden oud is en 4-6 weken later een tweede. Een correcte basisvaccinatie wordt afgesloten met de derde prik enkele maanden later. Pas na een drievoudige basisvaccinatie wordt er een goede en langdurige bescherming bereikt.

Let op: De vereisten voor basisvaccinatie en herhalingsvaccinaties verschillen tussen de KNHS en de FEI. Hou hier rekening mee als je ambitieuze plannen hebt!

Meer informatie en de voordelen over drievoudige basisvaccinatie op rij?

Influenza

Paardengriep of -influenza is een zeer besmettelijke luchtweginfectie. Jaarlijks worden er wereldwijd uitbraken van paardengriep geregistreerd. De verspreiding van het influenzavirus gebeurt vooral via neus-neus contact en wordt bevorderd door reizen en samenkomst van veel paarden, bijvoorbeeld op wedstrijden of op grote stallen.

Vaccinatie kan volstaan om paarden te beschermen. Om dat te bereiken, moet een groot deel van alle paarden regelmatig en correct worden gevaccineerd. En dat gebeurt in Nederland helaas nog onvoldoende.

Download stappenplan influenza – uitbraak paarden

Droes

Droes komt veel voor; jaarlijks zijn er verschillende gevallen. Jonge paarden zijn het meest gevoelig en droes wordt dan ook vooral gezien op opfokbedrijven. Maar paarden van alle leeftijden kunnen ziek worden en de diagnose wordt steeds vaker gesteld op pensionstallen en maneges.
Een goed plan van aanpak is cruciaal om een uitbraak te voorkomen of te managen op uw stal.

Wat is droes en hoe herken je het? Wat zijn dragers? Hoe kan je droes voorkomen? Erkend Paardendierenarts Iris van Gulik legt het je uit. Bekijk deze video – droes bij paarden:

Droes! Liever voorkomen dan genezen

Veulens? Bescherm ze tegen spoelworm!

Besmetting met spoelwormen (Parascaris equorum) komt bij jonge paarden veelvuldig voor en vormt bij veulens en jaarlingen een belangrijk risico voor de gezondheid. Gelukkig bouwen paarden een natuurlijke afweer op tegen deze worm, waardoor hij na een leeftijd van 18 maanden bijna niet meer gezien wordt.

Meer weten? Bekijk deze video over spoelwormen bij paarden: