Opmars van Veulenveiling Borculo

In het artikel ‘ Veulenveilingen zetten stappen voorwaarts’ in In de Strengen nummer 20 van 27 oktober 2017 wordt geschreven over de opmars van Veulenveiling Borculo. “Veulenveiling Borculo bleek dit jaar de grootste stijger met een toename van de gemiddelde prijs van maar liefst 33,5%.”

 

IDS nam de veilingresultaten en –collecties onder de loep. Lees het artikel hier onder: Veulenveiling Borculo en Veulenveiling Prinsjesdag worden al jaren gezien als dé eliteveilingen van Nederland en maakten hun reputatie ook dit jaar waar. Vooral de opmars van Borculo ten opzichte van 2016 is opmerkelijk te noemen. De gemiddelde prijs over zowel de spring- als de dressuurveiling – die sinds vorig jaar over twee dagen worden gehouden – steeg met ruim 3.500 euro en daarmee was er een groei van maar liefst 33,5 procent.

 

“Verschillende factoren hebben hierin een rol gespeeld”, verklaart voorzitter Jan Markink. “In het kader van de selectie hebben we er nog meer effort ingestoken om de allerbeste veulens bijeen te krijgen en ook daar weer de juiste kopers bij te vinden. Vooral bij de springveulens zie je dat bewezen hengsten uit bewezen lijnen gewaardeerd worden, terwijl bij dressuur de beweging toch echt de bepalende factor is.”

 

Van de spring- en dressuurveilingen scoorde Veulenveiling Borculo overall het hoogste gemiddelde met 14.279 euro. Zowel bij de dressuur- als bij de springveulens werden topbedragen voor veilingtoppers betaald; respectievelijk 51.000 euro en 46.000 euro.

 

Vorig jaar werd de switch gemaakt van de buitenpiste in Borculo naar de binnenhal op Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender. “Dat was een hele stap voor de veiling, maar je kunt niet altijd vasthouden aan het oude. Dit jaar hebben we met name op het gebied van sfeer nog de nodige aanpassingen gedaan, waardoor het een wat knusser en gezelliger geheel was. De ring was dit jaar iets kleiner, de tafels dichter op de ring en er waren daarnaast ook meer tafels. Daarbij is het zeer goed bevallen dat de stallen onder één dak waren, waardoor de mensen toch iets sneller naar de stallen gingen om de veulens te bekijken.”

 

Ondanks het success wordt er richting volgend jaar niet stilgezeten. “We blijven goed kijken naar de nieuwste ontwikkelingen op de markt; je moet scherp blijven. Binnen de paardenhouderij, -fokkerij en –handel is innovatie altijd een belangrijk aspect, dus ook wij moeten iedere keer vernieuwen. Het is nooit klaar en ook voor volgend jaar zullen we weer verbeteringen en veranderen doorvoeren”, besluit Markink.