Opvallende springveulens voor sport en fokkerij

Sport is waar het om draait in de springpaardenfokkerij. Maar welk bloed is interessant wanneer je een merrieveulen zoekt voor de fokkerij? Of voor de hengstenopfok? Wij vroegen Floris van Leuken welke veulens de highlights zijn van Veulenveiling Borculo!

“Door de coronacrisis zijn we dit jaar later begonnen met selecteren, maar we zijn echt heel tevreden over de gemaakte selectie. Ieder veulen komt uit een goede moederlijn met veel sport, vaak gecombineerd met bewezen hengsten. Maar wij willen ook jonge hengsten de kans geven. We hebben geprobeerd om net wat anders te doen dan de rest, om zo onderscheidend te blijven. Ik denk dat dit goed gelukt is”, is Floris van Leuken enthousiast. “Alle veulens die wij hebben geselecteerd zijn foktechnisch interessant. Ze hebben allemaal veel sport in de moederlijn, dus ieder veulen uit de collectie kan zowel voor de sport als fokkerij worden ingezet.”

Merrieveulens voor de fokkerij
Maar welke merrieveulens zijn bijvoorbeeld nu extra interessant om aan te schaffen voor de fokkerij? “We hebben twee merrieveulens uit de Roosakker-lijn. Een van Catoki en een van Grandorado TN. Van Catoki zijn niet veel nakomelingen én het is een bewezen hengst, dat maakt zijn bloed extra exclusief. Grandorado lijkt de nieuwe vererver, een relatief jonge hengst maar hier gecombineerd met een bewezen moederlijn wat dit veulen super interessant maakt. Ook de Dominator uit de directe moederlijn van Numero Uno zou een heel goed veulen zijn om later ingezet te worden voor de fokkerij.”

Volgens Floris van Leuken zijn de twee merrieveulens van Hardrock Z ook opvallend. “Beide veulens zouden zeer geschikt zijn om een fokkerij mee op te bouwen. Een van de twee Hardrock-veulens heeft een halfbroer die 1.60m springt. De moeder hiervan heeft al vaker een beter veilingveulen gebracht.”

Must haves
Ook in de springpaardenfokkerij zijn er diverse trends. Floris van Leuken geeft aan welk springbloed iedere springruiter of –fokker op stal zou moeten hebben. “Chacco-Blue is en blijft voorlopig super commercieel. In de veiling hebben we een merrieveulen van hem uit een goede Holsteiner-moederlijn. Dit veulen zou zowel voor de sport als fokkerij geschikt zijn.” Voor het eerst gaat Veulenveiling Borculo ook enkele embryo’s veilen. “Ook daarvan zijn er twee van Chacco-Blue. Het derde embryo is van Emerald, zijn bloed is ook uitermate gewild en helemaal in combinatie met de Roosakker-lijn.” Van Chacfly maakt een hengstveulen deel uit van de collectie. “Ook Chacfly is erg populair en is hier gecombineerd met het bloed van Heartbreaker en Darco.”

Hengstveulens voor de hengstenopfok
Welke hengsten en welke merrielijnen gaan het verschil maken in de toekomst? Oftewel, welke hengstveulens zijn interessant voor de opfok en eventuele hengstenkeuring? “Van Eldorado hebben we een heel apart veulen in de collectie. Zijn moeder is van Carthino en op deze stam is ook ingeteeld.” Van Emerald maken twee hengstveulens deel uit van de collectie. Eén Emerald is gecombineerd met de moederlijn van Qerly Chin en de andere heeft zowel een moeder en grootmoeder die op 1.60m-niveau heeft gesprongen waarbij de moeder ook al twee 1.60m-paarden heeft gegeven. “Dit zijn veulens met echt sport in de moederlijn.”

De Tangelo van de Zuuthoeve uit de directe moederlijn van Vingino, en wat verder weg van Verdi TN, is ook zeker interessant voor de hengstenopfok. Een mooi veulen die de aandacht al heeft weten te trekken.” Volgens Floris van Leuken is Aganix een van de nieuwe verervers. “Zijn nazaat komt uit de moederlijn van Agana van het Gerendal en maakt hem interessant voor de hengstenopfok.” En zo ook het hengstveulen van Carambole. “Dit veulen is een driekwartbroer van Hello Senator en dat maakt hem zowel voor de sport als fokkerij zeer geschikt. Net zoals het veulen van Don VHP Z uit de moeder van Willem Greve’s Carrera.”

Exclusief bloed
En als je nu op zoek bent naar echt iets speciaals? Welke veulens moet je dan bekijken? “Het bloed van Tinka’s Boy is heel exclusief en het hengstveulen uit deze collectie komt daarbij uit een goede merriestam. Van Cumano zijn ook niet veel nakomelingen en wij zijn heel blij dat wij van hem een veulen hebben kunnen selecteren. Dit hengstveulen is modern, met een goede galoppade en echt sportgemaakt.”

Ook Chianti’s Champion heeft niet veel gedekt. “Deze hengst doet het goed in de sport en behaalde onder Frank Schuttert topklasseringen. Ook Peter Moloney en Christian Kukuk kunnen ermee uit de voeten op topniveau.  Er zijn niet veel nakomelingen van en het veulen in deze collectie is opvallend. De hengst All Star heeft dit jaar zijn eerste jaargang veulens na zijn sportcarrière en de twee hengstveulens die wij hebben geselecteerd lijken erg goed.”

Advies op maat
Wil je advies op maat? We helpen je graag met het vinden de perfecte match. Neem contact op met de organisatie via e-mail (info@veulenveilingborculo.nl), Social Media of telefonisch/Whatsapp via 06-21293120.