Red Viper kwam als Mister Unknown in Warendorf en ging als kampioen

Red Viper | Glock's Romanov x Sir Sinclair

Red Viper (Glock’s Romanov x Sir Sinclair) was dé smaakmaker in Warendorf afgelopen week. Met een score van 8,8 werd deze reeds in Oldenburg goedgekeurde hengst de topper van de tweedaagse test. Eugène Reesink spotte zijn talent al op jonge leeftijd en wist in 2019 op onze Nationale Eliteveiling Borculo met zijn bod van €56.000 de toenmalige veilingstopper van de familie Kerbert te bemachtigen.

Beweging en aanleg
“We werden getipt door Pieter Jan Berkers van Stal ’t Hofstee”, herinnert eigenaar Eugène Reesink zich nog. “Hij zat in de selectiecommissie van Borculo voor de richting springen en vertelde me dat er bij hen een heel erg goed hengstveulen was geboren die geveild zou worden in Borculo. We zijn deze Glock’s Romanov x Sir Sinclair thuis gaan bekijken, nog voor de veiling, en waren erg gecharmeerd van hem. Het was gewoon een erg goed veulen. Misschien niet het meest spectaculaire veulen, maar wel een met drie goede gangen en heel veel houding. Bovendien kwam hij uit een geweldige moeder. Zolena ZL is een hele mooie en goede merrie die zich in de sport meer dan bewezen heeft. Daarbij zijn er niet zo heel veel Romanov’s meer, dus het papier was ook gewoon interessant. Goed gefokt.”

Zodoende voldeed Red Viper aan alle eisen die Reesink aan een veulen stelt bij aankoop. Beweging en aanleg staan altijd voorop. “Toen de veiling begon, zaten we in de startblokken om te gaan bieden! En uiteindelijk hadden we hem!”

Fokkersvreugde
Ook de fokkers, familie Kerbert uit Enschede van Stal Zogland, herinneren zich de veiling nog als de dag van gisteren. “Die avond was grandioos! Het was een superavond; echt geweldig”, vertelt Coen Kerbert Sr. vol trots. “We wisten wel dat Red Viper een goed veulen was, maar we hadden natuurlijk niet verwacht dat hij de topseller zou worden!”

Red Viper, die als Oberyn Red Viper ter wereld kwam, was als veulen al direct een heel opvallend veulen, weet Coen Kerbert. “Het was een heel stoer, groot veulen met direct veel uitstraling. Onze veulens worden altijd geboren bij Stal ’t Hofstee en dat was maar goed ook, want de merrie had wel wat moeite met de geboorte doordat Red Viper zo groot was.”

Borculo: it runs in the family
Dat Red Viper het zo goed deed op de Nationale veulenveiling in Borculo, maakte voor de familie Kerbert de cirkel weer rond. “We kochten zijn moeder Zolena (Sir Sinclair x Cabochon x Apollonius xx) namelijk ook als veulentje in Borculo”, vertelt Coen. “Onze dochter reed destijds op een D-pony en eigenlijk waren we op zoek naar een leuk merrieveulen waar ze dan straks mee bij de paarden kon gaan rijden”, vertelt Marjo Kerbert. “Achteraf zouden we het nooit meer zo doen hoor!”, lacht ze. “We hebben Zolena destijds uitgezocht op karakter. Van Sir Sinclair hoorden we veel positieve verhalen over de goede karakters en Cabochon-nakomelingen zijn wel wat vrouwenpaarden. Christa Larmoyeur reed in die tijd met de Cabochontrein en daar sprongen de goede karakters van de deelnemende paarden in het oog. Zolena kon goed lopen en haar afstamming sprak ons aan. Gelukkig was ze op de veiling niet de duurste en bleef ze hangen op een acceptabel bod waardoor we haar konden bemachtigen.”

Gouden merrie
“Als jong paard was de merrie altijd een goede beweger en altijd leuk om naar te kijken”, weet Marjo Kerbert nog. “En ze bleek zadelmak geboren. De instructrice van onze dochter legde er een zadel op en is erop gaan zitten. Ze gedroeg zich voorbeeldig!” Niet veel later liep de merrie de tweeweekse EPTM-test waar ze met 82 punten slaagde en daarna heeft dochter Annarein de teugels overgenomen. “Daar kwam dat goede karakter echt naar voren”, vertellen de fokkers. “Annarein was net zeventien toen ze samen overall vijfde in de Pavo Cup werden. Zolena was zelfs de beste merrie in dat jaar (2008).”

Maar liefst tweemaal nam de merrie deel aan het WK voor jonge dressuurpaarden, en later heeft ze met dochter Christien succesvol geacteerd op ZZ-Licht-niveau. “Een echt familiepaard. Zolena is heel bijzonder voor ons. We doen dit allemaal als gezin met elkaar en deze merrie heeft ons allen al zo ontzettend doen genieten! Ze heeft een gouden karakter en dat karakter zag ik op de hengstenshow bij Reesink ook terug bij Red Viper”, vertelt Marjo Kerbert. “Dat Jana Freund, een kleine amazone, hem zo goed kon narijden, daarin zie ik weer het karakter van zijn moeder terug.”

Zolena is nog steeds in het bezit van de familie Kerbert en een dezer dagen verwachten ze een veulen van Sir Donnerhall van haar. “We hopen op een merrieveulen als opvolger”, aldus Coen Kerbert.

Totaalpakket
Wat betreft Eugène Reesink heeft de hengst Red Viper al zijn verwachtingen meer dan waargemaakt, met als kers op de taart de geweldige test in Warendorf waar hij met een topscore van 8,8 werd gekroond tot kampioen. “En dat in een hele selecte groep hengsten! De kampioen van Westfalen liep mee, premiehengsten van Hannover en Oldenburg. Hij kwam als de grote onbekende, en ging naar huis als kampioen. Het is een paard dat in geen enkele gang iets laat liggen. Hij heeft veel houding, beschikt over een prachtig model en de mooiste kleur als je het mij vraagt. Bovendien beschikt hij over een super karakter en blijkt hij ontzettend bewerkbaar. Dat wisten we natuurlijk nog niet toen we hem als veulentje aanschaften, maar later hoor je dat zijn moeder dat bijvoorbeeld ook heeft.”

Streekproduct
Met een goedkeuring op zak in Oldenburg en zijn ongekende talent is het volgens Eugène Reesink straks niet meer dan een formaliteit om Red Viper bij andere stamboeken goedgekeurd te krijgen. “Eerst krijgt hij even vakantie. Hij is nog jong en voor een driejarige heeft hij al voldoende gedaan. Als vakantiebaantje gaat hij nu dekken en dan zal hij straks weer terug naar Bart Veeze gaan voor de sport. Bart was net als wij erg gecharmeerd van Red Viper. Hij had natuurlijk zijn zus My Lena ZL (v. Blue Hors Zack) eerder onder het zadel en belde me op dat hij Red Viper zo leuk vond. Of hij hem eens mocht komen rijden. Dat was min of meer een een-tweetje. We kennen Bart natuurlijk al heel lang, hij heeft in het verleden voor ons gewerkt en we doen geregeld wat samen. Red Viper is hier in de regio geboren, Bart zit hier in de buurt en zo maken we er een echt streekproduct van, met internationale potentie!”, lacht Eugène Reesink.