Showjumping Sunday: bewezen hengsten doen goede zaken in Borculo

Welke factoren zijn van invloed van een hoge verkoopprijs op de veiling? Vanzelfsprekend is de afstamming van groot belang om de interesse van veel kopers te triggeren. Zeker in de springsport geldt dat prestatie over het algemeen goed betaald wordt. Maar was dat in 2019 ook zo? Wij zochten uit welke hengsten met 2 of meer nakomelingen in de veiling zorgde voor een hoge gemiddelde verkoopprijs.

11 hengsten hadden in de elite veilig van 2019 twee of meerdere nakomelingen in de collectie. Tangelo van de Zuuthoeve realiseerde met zijn nakomelingen het hoogste gemiddelde van €17.500. Dat is opvallend want in 2018 was hij ook al de hengst die voor het hoogste gemiddelde zorgde. Toen werden zijn nakomelingen verkocht voor een gemiddelde van €19.000 euro. De in 1996 geboren hengst blijft ondanks zijn leeftijd ongekend populair bij fokkers én kopers. Daarbij werd een zoon van Tangelo in 2019 nog kampioen van de KWPN-hengstenkeuring en in 2020 kreeg hij twee zonen goedgekeurd bij Zangersheide en een hengst aangewezen bij het KWPN. Ook de selecteurs van de hengstencommissies zien dus de toegevoegde waarde van de Tangelo-nazaten.

Tangelo was dus twee jaar op rij grootverdiener in Borculo. Maar ook de nakomelingen van Cornet Obolensky wisten op te vallen bij de kopers. In 2019 werden zijn kinderen verkocht met een gemiddelde verkoopprijs van €15.167. In 2018 was dit maar liefst €17.500. Casall ASK is nog zo’n tophengst die voor kopers zorgde in Borculo. Met een gemiddelde verkoopprijs van €14.333 was ook hij zeer populair. Verdi TN en Glasgow van het Merelsnest volgen de top op met een gemiddelde van €11.000.

Bewezen hengsten deden dus goede zaken in 2019. Waarbij de topverervers zelf ook allemaal nog eens op het hoogste niveau meededen op concours. Resultaten uit het verleden bieden niet altijd de garantie voor de toekomst, maar kunnen wellicht helpen om een weloverwogen hengstenkeuze te maken voor 2021!