Veulenveiling Borculo al jarenlang succesvol voor de familie van Ginkel

Al bijna twintig jaar worden de springpaardveulens van de familie van Ginkel uit Wilp bij Veulenveiling Borculo geveild. De afgelopen jaren waren ze bijzonder succesvol met de Voltaire-merrie Tialitha. Van haar komt er voor het derde jaar op rij een veulen van Cicero Z van Paemel in de elite veulenveiling.

Gezamenlijke hobby

Bertus en Magda van Ginkel begonnen vijftig jaar geleden een melkveebedrijf in Wilp. Dat is tegenwoordig biologisch en wordt gerund door hun zoon Bart Hein. “Mijn vader is 85 jaar, maar nog zeer betrokken bij de paarden. De fokkerij doen we samen. Het begon doordat mijn zus en ik ponyreden. Daarna kwam er een paard en fokten we voor de hobby een veulentje. Zo’n dertig jaar geleden kwamen er een paar goede fokmerries en sindsdien fokken we drie à vier veulens per jaar”, vertelt Bart Hein.

Tialitha

Via Veulenveiling Borculo verkocht de familie ruim vijftien veulens, uit twee verschillende stammen. “Vroeger fokten we zeer succesvol met een Nimmerdor x Joost-merrie en haar nafok, maar daar zijn we inmiddels mee gestopt. Mijn zus heeft daar nog wel een nakomeling van. Mijn vader en ik fokken nu alleen nog met onze Voltaire-lijn.” Stammoeder daarvan is de elite pref prest sport-spr PROK-merrie Tialitha (Voltaire x Libero H). Haar veulens gooiden de afgelopen jaren hoge ogen tijdens Veulenveiling Borculo. Phialita (v. Cicero Z van Paemel) werd in 2020 online voor 17.000 euro verkocht en kreeg een Zwitserse eigenaar. Volle zus Rialitha (v. Cicero Z van Paemel) bracht vorig jaar 19.000 euro en ging naar Hongarije. “Tialitha had in 2017 en 2019 een nakomeling van Balou du Rouet. Die veulens zijn ook via Veulenveiling Borculo geveild. Dat was destijds nog in Vragender.”

Sicero

“Dit jaar hebben we het hengstveulen Sicero in de veiling. Hij komt eveneens uit Cicero Z van Paemel. Deze combinatie past gewoon heel mooi. Het veulen lijkt erg goed: soepel, mooi opwaarts gebouwd en dezelfde donkere kleur als zijn moeder. In principe hoeft een springpaard niet te kunnen draven, maar het is voor de verkoop wel handig. Dat kan dit veulen, het totaalplaatje klopt gewoon!” Tialitha is inmiddels 22 jaar en opnieuw dragend van dezelfde hengst. “Ze was direct de eerste keer dragend, het is een hele vruchtbare merrie. We hopen volgend jaar op een merrieveulen. Die willen we graag aanhouden als opvolger.”

sicero-cicero-voltaire

Sport 

Tialitha is gefokt door G. Gerbrandy uit Wommels. Bart Hein: “Op vierjarige leeftijd kreeg ze bij ons haar eerste veulen. Qua fokkerij is er weinig onderbreking geweest. Ze is één of twee jaar niet gedekt, omdat ze toen hoger in de sport liep onder Stefan Haarman. Vrij vlot na de geboorte van het veulen begonnen we met rijden, dat leverde nooit problemen op. In de lagere klassen waren we echt een bezienswaardigheid. We melkten Tialitha net voordat ze de ring inging, om even de spanning van de uier af te halen. Echt ouderwets, zoals het in de jaren zeventig vaak ging. Dat werkte voor haar prima!”

Internationale nakomelingen

Voor de KWPN-merrie waren sport en fokkerij goed te combineren. Ze sprong zelf in het 1.35 en bracht maar liefst zeventien nakomelingen. Daaronder Emiel (v. Campell VDL) en Farah Diba (v. Berlin). Beide paarden sprongen internationaal allebei op 1.40-niveau. Sport zit goed verankerd in de stam, want grootmoeder Monalita (v. Libero H) gaf Annalita (1.50 m) en is een volle zus van Nathalita (1.60, Abdullah al Sharbatly). “Tialitha is nog spijkerhard op de benen. Dat zie je ook terug bij al haar nakomelingen. Ze zijn allemaal gezond en goed op de foto’s.”

Fijne samenwerking

Bart Hein is zeer tevreden over de samenwerking met Veulenveiling Borculo. “Dat bevalt super! We hebben altijd fijn contact met Floris van Leuken en Pieter-Jan Berkers van de selectiecommissie. Inmiddels is het team van selecteurs verandert, maar de samenwerking is onverminderd goed. De veiling is goed georganiseerd. Je krijgt altijd een leuke terugkoppeling, ook tijdens de veiling zelf. De verandering naar een online veiling vinden we erg prettig. Ik denk dat kopers er inmiddels goed aan gewend zijn. Ik vind het een meerwaarde dat de Borculo-veulens zo uitgebreid op de video worden zet. Bijvoorbeeld ook qua beenstand, dan zien mensen goed wat ze kopen.”

Met een wijntje

Voor de familie heeft de online veiling alleen maar voordelen. “Doordat ik een boerderij heb, is het lastig om een hele dag van huis te gaan. Het is prettig dat de selectiecommissie aan huis komt. We hoeven nu alleen nog op pad voor de fotodag. Mijn ouders zijn een dagje ouder en voor hen is dit ideaal. Zij zitten gezellig met een kaasje en een wijntje thuis op de bank en kijken online hoe de veiling verloopt.”

Fokmerries

De familie heeft nog twee fokmerries uit Tialitha op stal. “Cialitha staat op mijn naam en stamt af van Argentinus. Zij heeft een hengstveulen van Harley VDL en is dragend van Untouchable 27.” Daarnaast wordt er gefokt met Lialitha (v. Balou du Rouet). “Zij heeft een veulen van Cicero Z van Paemel en is drachtig van Kassander van ’t Roosakker.”

Telefoonboekje

Bart Hein verkoopt de fokproducten het liefst als veulen. “Op de veiling of aan huis. Blijft er een keer een merrieveulen lopen, dan is dat niet zo erg. Maar een hengst is op stal gewoon niet handig. Als er een keer eentje niet verkocht is, komt mijn moeder in actie. Ze gaat dan rondbellen. Daarvoor heeft ze een telefoonboekje met alle nummers van mensen die ooit een veulen bij ons kochten. Ze is erg goed in de PR en verkoop en super enthousiast. Mijn vader is doorslaggevend qua hengstenkeuze, mijn moeder is meer van de zakelijke kant. Dat is mooi. Het is natuurlijk hobby, en een hobby mag geld kosten. Maar deze hobby heeft ons in al die jaren zeker geen geld gekost, mede door de goede opbrengsten in de veiling.”

Verjaardagen

De fokkerij is een echte familieaangelegenheid bij familie van Ginkel. “Mijn vrouw, zus en zwager hebben er ook allemaal liefhebberij in. We zijn allemaal in het voorjaar jarig, dus tijdens alle verjaardagen gaat het voornamelijk over de hengstenkeuze. Ik kies altijd vroeg in het voorjaar voor mijn Argentinus-merrie en wijk daar niet meer vanaf. De rest van de familie wil nog weleens switchen”, besluit Bart Hein lachend.

Jaarlijks komen de beste, streng geselecteerde dressuur- en springveulens onder de hamer tijdens de veilingen van Veulenveiling Borculo. Lees meer over de veilingen.