Veulenveiling Borculo helpt aan de perfecte match (dressuur)

Ben je op zoek naar een veulen om je fokkerij mee te starten of uit te breiden? Zoek je een fijn sportpaard? Een hengst voor de opfok? Maar raak je het overzicht kwijt door alle veulenveilingen die momenteel worden georganiseerd? Wij helpen je graag! Nol Gerritsen, selecteur van de dressuurveulens, neemt jou mee en vertelt precies welke veulens waarvoor zijn geschikt!

“Ten eerste heb ik echt een heel goed gevoel over deze collectie. Wij vinden het belangrijk dat alle veulens goed kunnen lopen, dat ze van achteruit vertrekken. Dus daarop hebben wij eerst geselecteerd, wij zijn kritisch geweest maar hebben daarom ook een bijzondere collectie. Wanneer de beweging écht goed was, zijn wij pas verder gaan kijken naar de moederlijn. Ook de moeders zelf vinden wij belangrijk. Wij zien graag een mooie merrie naast het veulen.”

Merrieveulens voor de fokkerij
Met veel veulens van deze collectie kun je zowel de sport als fokkerij in volgens Nol Gerritsen. Toch steken er altijd enkele veulens uit boven de rest. “De Taminiau x Chippendale is wel heel interessant voor de fokkerij. Dit merrieveulen komt uit het stammetje van Parzival, Governor en TC Athene”, laatstgenoemde behaalde deze week nog een gouden teammedaille op het EK Jeugd en won individueel zilver met Jeanine Nieuwenhuis. “Zowel voor sport als fokkerij is dit een echte aanwinst.”

“Ook de Fürst Dior x Uphill is interessant. Deze merrie voert vrij bloed en komt uit de bekende Bria-stam.” Deze stam staat bekend om de Grand Prix-paarden Don Olymbrio, Voice, OO Seven en Barbria. “De Ferdeaux x Tango komt uit de stam van Huub van Helvoirt. Ook dit veulen kan gewoon heel goed lopen en is interessant voor de fokkerij. “Het merrieveulen van Blue Hors Zackery x Tango voert het bloed van Blue Hors Zack via haar vader. Dat is natuurlijk interessant voor de fokkerij.”

“We hebben twee merrieveulens uit de stam van Olivi. Ook deze veulens zijn beloftes voor de fokkerij. Het merrieveulen van Koning heeft als moeder de halfzus van Olivi. De overgrootmoeder van het merrieveulen van Secret is de moeder van Olivi. Beide veulens laten ook zien goed te kunnen bewegen.”

Vrij bloed
Ben je op zoek naar een veulen met zogenaamd ‘vrij bloed’? Dan beveelt Nol Gerritsen je de volgende veulens aan: “De Totilas is een heel modern veulen, maar ook de twee Valverde’s zijn veulens met vrij bloed. Dat maakt deze drie hengsten ook direct interessant voor de hengstenopfok. Lopen kunnen ze in ieder geval allemaal. Op Totilas-bloed ben ik zelf ook gek. Ik heb dit veulen drie keer gezien en iedere keer werd hij beter. Het is mooi als een veulen zich zo goed ontwikkeld.”

“Een van de betere veulens is de Fontaine TN x Negro, hij kan heel goed lopen en is ook nog eens interessant gefokt.” Zo komt hij uit de directe moederlijn van Houston en voert via Fontaine TN vrij bloed. Op de foto- en videodag was hij nog wat jong, maar de Donier x De Niro weet al wel te overtuigen volgens Nol Gerritsen. “Deze hengst voert helemaal vrij bloed, hij kan heel goed bewegen en wekt nu al de interesse bij mensen.” Ook de hengst Blue Hors Fifty Cent heeft een vrije bloedvoering.

Hengstenopfok
Voor de hengstenopfok zoek je iets bijzonders, een veulen dat nu al over heel veel uitstraling en macht beschikt. De collectie bevat diverse veulens die hiervoor in aanmerking komen. “De Kjento uit een Bordeaux-moeder is echt een voor de hengstenopfok en eventueel zelfs de hengstenkeuring. Een apart veulen uit een goede moederlijn, hij komt uit de lijn van onder andere de goedgekeurde hengst Las Vegas en Great Lady.” Volgens Nol Gerritsen heeft dit veulen nu al een echte hengstenopdruk.

Ook de Cum Laude beschikt al over een echte hengstenopdruk. “Dit veulens is zeer goed gefokt uit de lijn van Zhara-Obertje, Tango en Bonzanjo en kan super lopen. Dat maakt hem ook zeker geschikt voor de hengstenopfok.”

Commercieel
“Alle Jameson RS2-veulens uit deze collectie zijn commercieel. Ik verwacht ook wel dat er een deel hiervan naar het buitenland gaat. Ze kunnen abnormaal bewegen. De Jameson RS2 uit een Tuschinski-moeder kan ook nog eens heel goed galopperen. Onze indruk van de Jameson’s is in ieder geval heel erg goed!”

“De Vivaldi x Wynton zal ook geliefd zijn in het buitenland. Dit veulen beschikt over heel veel bloed, met veel tritt in de benen en een goede achterhand én komt ook nog uit een goede fokfamilie.” De zoon van Vivaldi, Valverde, is volgens Nol Gerritsen ook commercieel. Van hem zijn er twee veulens in de collectie.

“Le Formidable heeft ook twee aparte veulens. De Le Formidable uit de Wynton-moeder kan zo abnormaal bewegen. Dat moet wel een goed sportpaard worden. De vraag is alleen of deze in Nederland blijft.” Diezelfde vraag stelt Nol Gerritsen ook bij de Blue Hors Farrel x Apache. “Dit veulen was nog wat jong op de foto- en videodag. Hij komt uit de lijn van de wereldkampioenen Jovian en Astrix. Het bloed van zijn vader is in het buitenland zeer geliefd.”

Sportpaarden
Zoek je een beter sportpaard? Dan ben je volgens Nol Gerritsen aan het goede adres bij de veiling! “Eigenlijk zijn alle veulens uit de collectie geschikt voor de sport en de fokkerij. Dat is waar we op selecteren.” Een miskoop lijkt dus niet te bestaan. “Voor de sport zijn de Governor en de Kilimanjaro sowieso uitermate geschikt. Ook het veulen van Intro K maakte een hele goede indruk. De Kjento’s kunnen allemaal goed bewegen, zij zijn er altijd en lijken veel ‘go’ te hebben. De Kjento x Krack C kan daarbij heel goed galopperen.” Dit veulen komt uit de lijn van Don Juan de Hus. De Fürstenball gaat ook een goed sportpaard worden en lijkt hiervoor alles in huis te hebben, net zoals de zoon van GLOCK’s Toto Jr.

Advies op maat
Wil je advies op maat? We helpen je graag met het vinden de perfecte match. Neem contact op met de organisatie via e-mail (info@veulenveilingborculo.nl), Social Media of telefonisch/Whatsapp via 06-21293120.