Veulenveiling Borculo krijgt recordprijzen voor springveulens

Eliteveiling Borculo draaide woensdagavond op Paardensportcentrum Lichtenvoorde de beste veiling ooit. De gemiddelde prijs van de springveulens in Vragender kwam op 15.259 euro uit en Marvellous-Linn (v. Balou du Rouet) was de duurste met 46.000 euro. “Een topveiling”, straalt voorzitter Jan Markink. “En het mooiste is dat we niet alleen maar een uitschieter hebben, maar dat de veulens daaronder ook voor heel goede prijzen weggingen. De kopers boden vlot. Ik ben erg trots om voorzitter te zijn van deze veiling.”

 

“Het werd wel een hele dure avond”, lacht Sjors van der Hoydonck, geboren Belg en inmiddels woonachtig in Limburg.  Hij reisde voor het eerst af naar Veulenveiling Borculo met maar één doel. Hij zou niet zonder Marvellous-Linn (Balou du Rouet x Lux) vertrekken. Het bieden ging snel en op het laatst kreeg de Belg nog tegengas van Jan Schuttert. De hamer viel bij 46.000 euro.

 

“Ik zag dit veulen in de collectie en wist dat ik hier achter aan moest. We hebben uit dezelfde moeder twee halfzussen en een halfbroer van dit veulen. De oudste loopt 1.60 meter. Dus het is een bijzonder goede merrielijn”, vertelt Van der Hoydonck, die nauw samenwerkt met Loewie Joppen. “Hopelijk hebben we hiermee de toekomst in handen”, vult de springruiter aan.

Maar liefst 23 springveulens brachten 15.000 euro en meer op, waarvan er zelfs zes voor 30.000 euro en meer gingen wat nog nooit eerder in Nederland vertoond is. Veulenselecteurs Floris van Leuken en Pieter Jan Berkers, gesteund door veulenscout Mark Oude Griep en Sannah Angenent, noemen het resultaat ‘boven verwachting goed’. “We hadden de lat hoog liggen in onze selectie. We dachten eerst misschien wel te hoog, maar daar hoeven we nu niet meer aan te twijfelen. We hadden fantastische veulens en de klanten waren er. Er hing ook vanaf het eerste moment een positieve sfeer in de stallen en tijdens de veiling zelf. Het mooie is ook: dit was een heel transparante veiling zonder ‘spelletjes’ om een prijs op te drijven”, vertellen de mannen.

V.l.n.r. Pieter Jan Berkers, Floris van Leuken en Mark Oude Griep
Al vrij vroeg op de avond investeerde Grand Prix-ruiter Ben Asselin 36.000 euro in MacGyver (Van Gogh x Ahorn). Voor 35.000 euro ging Marie (Cicero Van Paemel Z x Voltaire), voor 34.000 euro werd Comme Ce La Z (Comme il Faut x Chellano) verkocht. Mr. Vindicat W (Action Breaker x Libero H), halfbroer van Vindicat W, leverde 30.000 euro op en Cassalla Verdi van de Eijkhof (Casall x Quidam de Revel), uit de volle zus van Verdi TN, 30.000 euro.

 

Dirk Kat en Alex Postma maakten samen diverse fokkers gelukkig door geweldige prijzen te bieden. “De paarden, dat is voor ons echt hobby. Maar we hebben wel een doel; onze paarden op de Olympische Spelen, daar gaan we voor”, zegt Kat vastberaden. Ook gastheer Eric Morssinkhof mag zich mede-eigenaar noemen van zes nieuwe veulens. “Vijf hebben we gekocht met Foal Power BV, waar ik met Hank Melse en Tom Collet inzit, en nog één heb ik met Melse en Bein Westerlaan. Verder hebben mijn broers Stefan en Rolf er ook allebei één gekocht”, vertelt hij.

 

Veulenveiling Borculo gaat donderdag verder met de collectie dressuurveulens. De veiling begint om 17.30 uur en is online te volgen via www.clipmyhorse.tv.