Veulenveiling Borculo kweekvijver voor internationale springpaarden

Al ruim veertig jaar levert Veulenveiling Borculo vele internationale springpaarden af. De allergrootste namen begonnen hun carrière ooit als geselecteerd veulen op deze veiling. Maar ook de jongere ‘Borculo-paarden’ timmeren flink aan de weg. Neem de tienjarige springpaarden High Big Andi K (v. Big Star Junior) en Highway FBH (v. Plot Blue). Of de twaalfjarige Sedik Milano Quilazio (v. Quidam de Revel) en Flintstone (v. Mr. Blue). Zij presteerden dit jaar allemaal opvallend op 1.50-niveau of hoger.

Een van de veulens die tien jaar geleden tijdens Veulenveiling Borculo onder de hamer kwam, is de AES-goedgekeurde High Big Andi K (Big Star Jr. KZ uit Padorena prest van Andiamo), gefokt door Cees Klaver uit Schoorl. De vos laat onder de Nederlander Michael Greeve zien dat hij klaar is voor het grotere werk. Dit jaar startte het duo al eens in het 1.55 meter. Vorig jaar was er een overwinning in het Spaanse Olivia (1.45) en afgelopen juli wonnen ze voor thuispubliek de Spruce Meadows Prijs (1.45) in Zuidwolde. Diezelfde maand pakten ze in Valkenswaard een zesde en zevende prijs mee op hetzelfde niveau.

Olympische genen 

High Big Andi K (zie openingsfoto) heeft zijn springgenen niet van een vreemde. Vader Big Star Jr. KZ sprong eveneens 1.55 onder Michael Greeve en wordt tegenwoordig gereden door de Duitser Lars Volmer. Zoals zijn naam al doet vermoeden is Big Star Junior KZ een zoon van het Olympische fenomeen Big Star (Olympisch goud in Londen 2012 en Rio de Janeiro 2016). Hij werd gekruist met het bloed van de elite, preferente, prestatie en sport-merrie Krista, moeder van o.a. wereldbekerwinnaar Taloubet Z.
Achter High Big Andi K zit ook een bewezen moederlijn. Moeder Padorena leverde onder meer Udorena (v. Jackson, 1.35 nationaal), V.D.N (v. Krunch de Breve, 1.40 internationaal met Jamal Rahimov). Grootmoeder Dorena II (v. Almé Z) sprong zelf in het 1.50 en uit deze lijn komen meerdere internationale springpaarden.

Highway FBH

Nog zo’n succesvol springpaard uit datzelfde Borculo-jaargang (2012) is de Plot Blue-zoon Highway FBH. Hij is gefokt door H. Peeters uit Diever en vertrok als veulen voor 16.000 euro naar A.F.A Bin Hamoodah in Abu Dhabi. Highway FBH werd voorheen internationaal gestart door Abdullah Mohd Al Marri (UAE, zie foto), de Duitser Max Nieberg en de Mexicaanse Tanimara Maria Macari Carrillo. Sinds afgelopen augustus heeft de Amerikaan Jacob Pope de teugels in handen. In september pakte hij met Highway FBH al de eerste overwinning in Traverse City in het 1.50 en ze wonnen diverse volgprijzen in het 1.40 en 1.45. Het getuigt van de instelling van Highway, die met meerdere ruiters succesvol was.

Belona 

De moeder van Highway FBH is de Cornet Obelensky-merrie Belona. Meerdere van haar veulens werden via Veulenveiling Borculo verkocht. Naast Highway FBH bracht zij nog twee internationale springpaarden, namelijk Jaguar (1.40 met Jochen Munsterhuis) en Faiza B (1.40 met Charles Henri Robert). Beiden paarden stammen af van de hengst Arko III.

Sedik Milano Quilazio 

Fokker en ex-selectiecommissielid Floris van Leuken uit Putten kocht in 2010 zijn Quilazio (v. Quidam de Revel) weer terug tijdens Veulenveiling Borculo. Onder de Italiaan Filippo Marco Bologni springt de inmiddels twaalfjarige Holsteiner 1,60-parcoursen. Zo werden ze vorig jaar zesde tijdens de Grote Prijs van La Baule en kwamen ze aan start op het EK Springen in Riesenbeck. Het duo zette dit jaar al een aantal mooie resultaten neer. Zo was er in april in Arezzo een vierde plaats (1.45/1.50) en waren ze afgelopen zomer een vaste waarde voor het Italiaanse team. Ze kwamen aan start in meerdere landenwedstrijden (La Baule, Rome, Boedapest en Falsterbo).

T-Calazia

De vader van Sedik Milano Quilazio is de wereldberoemde springhengst Quidam de Revel. Deze topvererver heeft weinig uitleg nodig. Moeder T-Calazia (v. Calato) is een halfzus van de hengsten Calazio, Carambo en Cassiano en van het GP-springpaard Cim Christo (Georgina Bloomberg). Uit T-Calazia werden al eerder via Borculo veulens verkocht. Cristago II (v. Carthago) kwam in 2009 onder de hamer en vertrok naar Tsjechië. T-Calazia bracht daarnaast de Nabab de Rêve-merrie Euphoria, die 1.40 springt en de 1.35-paarden Lennox W (v. Comme Il Faut), Cougar (v. Carthago) en No Risk (v. Numero Uno).

Flintstone

In oktober werd hij nog vijfde in Greenwich (1.45), in september zevende in Saugerties (1.50) en afgelopen zomer sprong hij in meerdere 1.50-parcoursen in de prijzen. Ook voormalig ‘Borculo-veulen’ Flintstone (v. Mr. Blue) bewijst onder zijn Amerikaanse amazone Sarah Segal dat hij goed aansluit bij de internationale top. Vera Klumper en Hinko Kuipers fokten de vos uit de elite prest IBOP-spr PROK-merrie Vote for Me (Caretino x Zeus). Zij bracht ook de volle broer End Good All Good, die onder de Mexicaan Javier Fernandez 1.60 springt en eveneens via Veulenveiling Borculo werd verkocht. Grootmoeder Ram Bam (v. Zeus) sprong zelf internationaal 1.35.

Bent u ook op zoek naar een internationaal springpaard voor de toekomst? Jaarlijks komen de beste, streng geselecteerde springveulens onder de hamer tijdens de veilingen van Veulenveiling Borculo. Lees meer over de veilingen.

Foto’s High Big Andi K & Highway FBH: Dirk Caremans / Hippofoto.