Voormalige Borculo-veulens Kyton Platinum en Liborio goedgekeurd bij respectievelijk KWPN en Oldenburg

In één weekend tijd konden dit keer zelfs meerdere topresultaten worden genoteerd voor Veulenveiling Borculo! Tijdens de eindpresentatie van het KWPN verrichtingsonderzoek in Ermelo was het allereerst de driejarige Kyton Platinum (foto, Ferguson x Ferro) die zijn dekbrevet bij het KWPN verdiende. De in 2015 geveilde hengst behaalde 80,5 punten, met 8’en voor alle gangen en liefst een 9 voor de rijdbaarheid en instelling. Dit laatste punt kwam ook tot uiting in de eindrapportage die meldt: ‘Kyton Platinum is een eerlijke, betrouwbare en op zijn ruiter geconcentreerde hengst met een zeer goede instelling. De hengst heeft zeer veel bereidheid tot werken en onderscheidt zich door zijn grote mate van rijdbaarheid.’

Het mooie resultaat is zeker ook een beloning voor Willem Goesten, die de kersverse KWPN-hengst fokte uit zijn topmerrie Wilbria, en is daarnaast een felicitatie waard aan eigenaar Titan Wilaras van de Platinum Stables uit Riel.

 

Kyton Platinum behoort tot de vijf voormalige Borculo-veulens die eerder dit jaar op de KWPN hengstenkeuring in de dressuurrichting werden aangewezen. Van hen werd Kremlin MD (v. Governor) zelfs kampioen en vervolgens gekeurd in Denemarken. Daarna verdiende ook King de Niro (v. De Niro) zijn goedkeuring bij het KWPN-voorjaarsonderzoek.

 

Succes 2016 en 2017-lichting

Bijzonder is dat na dit weekend eveneens uit de 2016-lichting alweer het eerste Borculo-veulen een goedkeuring heeft weten te behalen. In Vechta klonk tijdens de hengstenkeuring van het Oldenburger Verband het positieve oordeel ‘gekört’ voor de 2,5-jarige Liborio (Jazz x Ampère). Na de keuring werd de sterk bewegende Liborio voor de tweede keer in zijn bestaan geveild, waarbij hij in Duitse handen terechtkwam. Liborio’s fokker Statement Horses had tijdens de afgelopen editie van de Eliteveiling Borculo nog een opvallende halfzus van ‘hun’ gekeurde hengst in de veiling. Deze Naluciënne STMT (v. Quantensprung) werd voor €19.000,- verkocht naar Dubai.

 

En daarmee was de koek nog niet op. Indirect kwam ook onze 2017-lichting onder de aandacht tijdens de Oldenburgse hengstenkeuring. Eén van de absolute smaakmakers bij het springen bleek immers For Treasure VDL (For Pleasure x Carthago Z) te zijn. De topper in de dop van eigenaar de VDL Stud verdiende niks voor niks de titel ‘2. Reservesieger’. Zijn volle zus More Pleasure werd vorig jaar nog voor €15.000,- verkocht op onze veiling!