‘We gingen alleen kijken en gaan met drie veulens naar huis’

Jan Kooi en zijn vriendin waren 25 jaar geleden voor het laatst op de Veulenveiling in Borculo. Daar verkochten zij een veulen voor 6.000 gulden. “Een hele hoop geld”, aldus het stel. Nu, jaren later, keerden ze terug op de veiling. Niet met de intentie om iets te kopen, maar om een leuke avond te hebben. Toch bood Kooi tot 50.000 euro mee op Mackenzie Texel (Glock’s Toto jr. x Voice) en verliet hij de veiling met drie andere veulens.
Het niet bieden ging lange tijd goed, totdat de Glock’s Toto jr.-nakomeling in de baan verscheen. “Ik ben van de impulsaankopen en kon het niet laten”, zegt Kooi breed lachend. “Dat veulen sprak mij direct aan. Voor ik het wist zat ik op de 50.000 euro. Ik had op een gegeven moment wel het idee dat het oneindig zou doorgaan, dus besloot ik te stoppen, maar ik baal er nog wel van.”
Kooi kreeg daarna de smaak te pakken en kocht alsnog drie veulens; My Precious (Sir Donnerhall x Olivi) voor 10.000 euro, Madatschen P (Totilas x Florencio) voor 27.000 euro en voor 30.000 euro Misty-Nosa (Totilas x Ampere). “Ik ben gek van Totilas-bloed, dat verklaart de aankopen wel een beetje. Ik dacht alleen drie merries gekocht te hebben, maar er blijkt ook een hengst tussen zitten. Ik heb ze inderdaad niet voor die tijd op stal gezien. Ik hoop ze straks na de veiling nog even goed te kunnen bekijken”, grijnst Kooi. “Ik heb een fantastische avond, dus volgend jaar ben ik zeker weer van de partij hoor!”


Jan Kooi